Blog

Rozenbottels

Rozenbottels

Nu de herfst voor de deur staat, kan onze weerstand wel een boost gebruiken. Rozenbottels zijn echte vitaminebommetjes en zijn daarom erg geschikt om in deze tijd van het jaar te verwerken. Rozenbottels zijn vruchten van rozenplanten.

Als de roos is uitgebloeid, wordt er een bottel gevormd, die aan de bovenkant nog resten van vergane kelkblaadjes heeft hangen. De bottels kunnen rond of langwerpig zijn en variëren van warmoranje tot dieprood.

Al decennia lang worden rozenbottels gebruikt om hun medicinale eigenschappen. Scheepslui namen rozenbottels mee tijdens lange tochten omdat ze een doeltreffend middel tegen scheurbuik bleken. Toen er vlak na de Tweede Wereldoorlog een flink tekort aan vers fruit ontstond, kregen ouders het advies om hun kinderen rozenbottels te geven om hen zo voldoende vitamines binnen te laten krijgen. Rozenbottels hebben een extreem hoog gehalte vitamine C en bevatten daarnaast allerlei mineralen, voedingsvezels en antioxidanten. Ze stimuleren de spijsvertering en ondersteunen de vochtafdrijvende werking van nier en blaas. Alleen bottels van wilde rozen kunnen gebruikt worden, zoals hondsroos, egelantier en de Japanse rimpelroos. Naast de heilzame werking, zijn deze struiken ook een aanwinst voor je tuin. In onze voortuin staat een flinke hondsroos die in het voorjaar geurende wit/roze bloempjes krijgt en in deze tijd van het jaar vol zit met schitterende oranje botteltjes.

Rozenbottels kun je op allerlei manieren gebruiken en ze zijn zelfs rauw te eten. Toch doen niet veel mensen dat, omdat ze zuur en (vooral de zaadjes) nogal bitter smaken. Wil je ze toch rauw gebruiken, dan kun je beter nog even wachten. Zodra de (nacht)vorst erover heen gegaan is, worden de bottels wat zoeter. Je maakt van verse rozenbottels eenvoudig heerlijke siroop of jam, maar als je liever wat minder suiker consumeert kun je van de bottels ook thee zetten. Ik snijd hiervoor de topjes eraf (waar de resterende rozenblaadjes zaten) en snijd de bottels dan doormidden. 10 minuten in heet water laten trekken en je hebt een heilzaam herfstdrankje.

Heb je geen rozenbottel in de tuin of twijfel je of het om eetbare bottels gaat, dan kun je ook prima gedroogde rozenbottels kopen en hier thee van zetten.

De afbeelding is afkomstig uit het (heel oude, maar prachtige) boekje Bloemenkinderen van de herfst, met tekeningen en versjes van Cicely Mary Barker.

Related Articles

Vlier

Vlier

Salie

Salie

Aloe vera

Aloe vera