Blog

Hooikoortskruiden

Hooikoortskruiden

Vorige week is er een pollenalarm afgegeven. Voor mensen die last hebben van hooikoorts is dit niet zo’n fijne periode: snotteren, rode en jeukende ogen of extreem niesen.

Vaak wordt aangeraden om zo min mogelijk naar buiten te gaan, maar ook met kruiden en voeding kun je je hooikoortsreactie verminderen.

Kruidenthee
Een thee die ik graag drink in deze tijd van het jaar bestaat uit brandnetel en kamille. Brandnetel heeft een reinigende werking en is rijk aan vitaminen en mineralen. Je kunt ze natuurlijk in gedroogde variant kopen, maar ze zijn ook vers goed te gebruiken. Zodra je kokend water over de bladeren van de brandnetel giet, verdwijnt hun prikkende werking. Bij het plukken kun je dus beter handschoenen dragen, maar daarna kun je het veilig drinken.
Kamille is een kruid dat verzachtend werkt. Zeker als je last van je neus en keel hebt, kan het de slijmvliezen kalmeren. Kamille kun je verwerken in thee, maar ook gebruiken om mee te stomen. Zelf vind ik dat met hooikoorts niet zo prettig, maar misschien werkt het voor jou juist prima. Kamille kun je ook gebruiken om prikkende ogen te kalmeren. Drenk een doek of washand in afgekoelde, sterke kamillethee en leg deze een tijdje over je ogen. Hier zou je naast kamille ook nog het kruid ‘ogentroost’ aan toe kunnen voegen.

Lokale honing
Naast kruidenthee kan ook lokale honing goed werken bij de wat mildere hooikoortsreacties. In honing zitten sporen van pollen, omdat bijen die bij het verzamelen meenemen. Wanneer je honing van een lokale imker koopt, zitten in de honing dus sporen van lokale pollen. En dat zijn net de pollen waar je waarschijnlijk last van hebt. Honing werkt ook nog eens weerstand verhogend.
De honing kun je het beste puur en onverwarmd eten. Je kunt dus beter niet in je kopje kamillethee ook de lokale honing verwerken, omdat de werkzame stoffen van honing bij verwarming juist verminderen.
Voor deze natuurlijke middelen geldt dat je ze gerust eens kunt testen. Ze vervangen echter nooit medicatie die je voorgeschreven krijgt door een arts.

Related Articles

Rozenbottels

Rozenbottels

Vlier

Vlier

Salie

Salie