Blog

Kruidwis

Kruidwis

Vroeger was het gebruikelijk om met Beltane of Midzomer een kruidwis te maken. Een gebruik dat later geïntegreerd werd in de Sint-Jansvieringen. Een kruidwis is een boeketje bloemen, bladeren en takken dat dienst doet als beschermend amulet.

Het bundeltje werd ondersteboven in huis gehangen, vaak bij de voordeur of op zolder om zo het kwade af te weren. Elk jaar maakte de vrouw des huizes een nieuwe kruidwis en de oude werd in het midzomervuur verbrand, als dank voor al het onheil dat de kruiden hadden bezworen.

Welke combinatie van kruiden, bloemen en takken je het best kon gebruiken, verschilde van plaats tot plaats. In veel gebieden gebruikte men een veelvoud van zeven, maar ook het negenderlei kruid was populair. Negenderlei of negenderhande betekent simpelweg negensoortig. Het negenderlei kruid is een bosje van negen verschillende kruiden die goed bij elkaar passen en elkaars werking versterken. De kruiden die men plukte waren allemaal eenvoudige kruiden die nu vaak als onkruid worden bestempeld.

Je kunt in deze periode zelf heel gemakkelijk een kruidwis maken. De eenvoudigste manier is om gewoon wat bloemen en planten te plukken die bij jou in de omgeving groeien en deze bij de steeltjes samen te binden. Je maakt dan als het ware een soort droogboeket. Wanneer je de kruidwis voor een specifiek doel wilt gebruiken, kun je je eerst wat meer verdiepen in de betekenis van kruiden. Het boek ‘The Green Wiccan Herbal’ is hiervoor erg leuk, maar ook op internet kun je veel vinden over kruiden en hun magische werking en symbolische betekenis.

Wanneer je de kruiden hebt verzameld, kun je de kruidwis in de cirkel samenstellen en inwijden. Je knoopt de stengels samen met een bijpassende kleur lint en kunt er zelfs nog een spreuk aan vast knopen. Visualiseer het doel dat je wilt koppelen aan de kruidwis en wijd het in met behulp van de vier elementen. Je kunt de kruidwis dan een mooi plekje in je huis geven. Kruidwissen zijn ook erg leuke en persoonlijke cadeautjes om weg te geven bij een verjaardag, bruiloft of geboorte.

Related Articles

Rozenbottels

Rozenbottels

Vlier

Vlier

Salie

Salie