Blog

Lichtvisualisatie met Joel (2017)

Lichtvisualisatie met Joel (2017)

Samhain in oktober staat echt in het teken van de donkere tijd van het jaar en daardoor ook met je schaduwkanten. Met Joel (of de Engelse schrijfwijze Yule) vieren we de terugkeer van het licht.

Voor ons luidt 21 december de start van de winter in. Vroeger (toen men nog in 2 seizoenen telde) was dit moment het midden van de winter, vandaar ook de naam midwinter. De nacht is op 21 december het langst en hierna gaan de dagen weer lengen. Je kunt je voorstellen dat in tijden zonder kunstlicht de zon een nog belangrijkere rol speelde in het leven van de mensen dan hij nu doet. Letterlijk het licht toelaten past heel mooi bij deze tijd van het jaar. Dat kun je natuurlijk doen door een joelboom te versieren met lichtjes of je huis vol te zetten met kaarsen. Je kunt ook de onderstaande visualisatie doen om zo het licht letterlijk en figuurlijk binnen te halen.

Lichtvisualisatie
Deze visualisatie kun je goed doen als onderdeel van je Joelviering. Maak de ruimte waar je zit donker en gebruik alleen indirect of kaarslicht.

“Haal een paar keer wat dieper adem en voel hoe je met iedere uitademing wat meer kunt loslaten. Sluit je ogen en voel hoe dat voor je is. Hoe is het om niet te zien? Om zo in het donker te zitten? Misschien voelt het in het begin onprettig aan, maar laat alle gevoelens gewoon toe. Stel je dan voor dat je met je gesloten ogen in een ronde ruimte zit. Deze ruimte ligt diep in de aarde, in een grot. Je opent je ogen, maar ziet niks. Het is er echt aardedonker. Voel hoe het is om daar te zitten. Ruik de diepe aardse geuren en neem even de tijd om wat dieper in en uit de ademen. Voel hoe zwaar je lichaam voelt in deze donkerte. Nadat je een tijdje zo hebt gezeten, sta je op. Je voelt voorzichtig om je heen, zodat je nergens tegenaan stoot. Hoe eng het ook is, je besluit om een stap naar voren te zetten. Je bepaalt intuïtief welke kant je op gaat. Je handen zijn naar voren gericht en je zet voorzichtig stap voor stap je voeten neer. Je voelt de rotsachtige ondergrond onder je voeten. Het voelt best spannend om zo te lopen, zonder te weten wat zich voor je bevindt. Dan hoor je een stem diep uit de aarde komen: “Vertrouw me maar!” Alle angsten die je misschien nog voelde glijden van je af en je loopt met vertrouwen verder. Heel langzaamaan begint het wat lichter te worden. Je komt dichter bij de uitgang van de grot.

Eerst moeten je ogen wennen aan het feit dat ze weer wat kunnen zien. Je bekijkt de wanden van de grot en ziet dat deze bezaaid is met kristallen. Hoe verder je loopt, hoe meer kristallen je ziet schitteren langs de wanden. Verderop zie je de uitgang van de grot. Het licht stroomt je tegemoet. Je loopt naar buiten en de zon schijnt fel in je gezicht. Even ben je verblind en sluit je je ogen. Dan open je ze en zie je waar je terecht bent gekomen. De hele wereld lijkt bedekt met een dik pak sneeuw.

Je ziet de wolkjes die je adem veroorzaakt. Als je ogen gewend zijn zie je dat de hemel niet alleen blauw is, maar dat er een prachtige regenboog te zien is. Deze regenboog eindigt net bij je voeten. Je hoort die stem weer: “Vertrouw me!” Je zet een stap op de regenboog en in plaats van er doorheen te zakken, blijkt deze stevig van structuur. Je zet nog een stap en wordt als door de wind omhoog geblazen, tot je bovenop de regenboog staat. Je kijkt uit over het immense natuurlandschap, helemaal bedekt met sneeuw. Boven je schijnt de zon, die alles wit oplicht. Je staat daar en baadt in het zonlicht. Laat je hele lichaam vullen met dit witte schijnsel. Je sluit je ogen en voelt hoe het witte licht in jou uit elkaar valt in de 7 kleuren van de regenboog. Elke kleur heeft een plek in je lichaam, langs je ruggengraat. Vul alle delen van je lichaam op met de kleuren die ze nodig hebben. Het is net alsof je een spons bent die al het licht opzuigt. Voel hoe het je oplaadt en kracht geeft.

Nadat je een tijdje zo in het licht hebt gestaan, voel je de wind tegen je blazen en je glijdt zo de regenboog weer af. Je glijdt verder en verder, de grot in, langs de kristallen en dan nog verder tot je weer in de ruimte bent waar je was begonnen. Je bent weer in het donker. Althans, de ruimte om jou heen is donker. Maar vanuit jouw lichaam straalt het licht alle kanten op. Je verlicht niet alleen jezelf, maar ook alles om je heen. Je sluit je ogen en haalt nog een paar keer wat dieper adem. Neem dit licht mee de wijde wereld in!”

Related Articles