Blog

Melk met Imbolc

Melk met Imbolc

Volgens sommigen komt de naam Imbolc van het Oud-Engelse Oimelc af, oftewel ooimelk. De melk van ooien zit vol voedingsstoffen en als de voorraden na een gure winter opraakten, was dat een welkome aanvulling op het dieet van onze voorouders.

Op het moment dat de ooien gingen lammeren en melk begonnen te geven, wisten de families dat ze een bron van voedsel zouden hebben. Waar het jaarfeest Lammas gericht is op brood en graan, is Imbolc gericht op zuivel. De afgelopen jaren heeft het gezegde ‘melk is goed voor elk’ aan kracht ingeboet, maar toch eten we nog enorm veel zuivel in Nederland. Met Imbolc kun je speciale toetjes of pap maken of zelfs je eigen boter. Maar ook als je geen zuivel eet, kun je ermee aan de slag.

Zuivel kan bijvoorbeeld goed als gezichtsreiniger gebruikt worden. Of wat te denken van een luxe melkbad, zoals de Egyptische Cleopatra deed.

Slaapmutsje
Grootmoeders tip om een glas warme melk te nemen wanneer je niet kunt slapen, blijkt nog steeds effectief. Het is wetenschappelijk bewezen dat in melk aanwezige kalk of calcium de aanmaak van melatonine bevordert, het hor-moon dat belangrijk is om in slaap te vallen. Een tekort aan kalk kan leiden tot slapeloosheid. Hoewel een glas melk dat tekort niet ineens aanvult waardoor je als een blok in slaap valt, kan melk je dus wel helpen. Zeker wanneer je aan dat warme glas melk wat passende kruiden (of zoals ze vroeger deden een flinke scheut rum) toevoegt.

Kruiden die je kunt toevoegen aan je slaapmutsje om je te ontspannen:
- kamille
- lavendel
- anijs
- passiebloem
- valeriaan
Probeer eens uit wat voor je werkt. Natuurlijk is het ook mogelijk om van deze kruiden gewoon thee te zetten. Laat je bij langdurig gebruik van kruiden altijd goed adviseren.

Reinigingsmelk
Hoewel in de meeste reinigingsmelk geen melk meer te vinden is, kun je heel eenvoudig zelf lotion maken voor je gezicht op basis van melk. Je kunt hiervoor het beste volle melk gebruiken. Dit recept is geschikt voor de wat vettere of vermoeide huid. Verwarm een glas volle melk en voeg een in plakjes gesneden citroen toe. Laat het een minuutje koken en dan afkoelen. Zeef de citroenplakjes eruit. Doe de lotion op een wattenschijfje en reinig je gezicht ermee.

Yoghurtmasker
Maak een eenvoudig masker van natuurlijke yoghurt (geen vetarme) en honing. Dit milde masker is voor alle huidtypes geschikt en werkt ver-koelend. Door het in yoghurt aanwezige melkzuur wordt je huid extra zacht. Meng 1 el yoghurt met 1 tl vloeibare honing en smeer het mengsel op je gezicht. Laat het een kwartier zitten en haal het er dan af met een warm washandje.

Related Articles

Rozenbottels

Rozenbottels

Vlier

Vlier

Salie

Salie