Blog

Midwintermeditatie met schrijfoefening

Midwintermeditatie met schrijfoefening

Het afgelopen coronajaar is anders verlopen dan je gewend bent. De onderstaande schrijfoefening kan je helpen om inzichten te halen uit die tijd en om te ontdekken welke dingen je meer en welke minder in je leven passen.

Je kunt de ingesproken versie hier terugvinden (via Youtube): Ingesproken midwintermeditatie

Nodig:
- Leeg vel papier
- Pen
- Kleurpotloden

Ga ontspannen zitten en haal een paar keer wat dieper adem. Stel je voor hoe je met iedere inademing helder wit licht naar binnen ademt en met elke uitademing alle gedachten en gevoelens loslaat die je op dit moment niet nodig hebt. Sluit je ogen en focus je op je lichaam. Wat ervaar je? Voel je ergens spanning? Voel je je kalm en ontspannen of juist gestrest? Zijn er plekken in je lijf die zeer doen? Probeer alle sensaties alleen op te merken, waar te nemen. Zonder dat je er een oordeel over velt. Je blijft gewoon rustig door ademen. Focus je dan op je ademhaling. Zit die hoog of laag? Gaat je adem geleidelijk of met schokjes? Probeer ook hier weer gewoon waar te nemen, zonder oordeel en zonder het te willen veranderen.

Ga met je aandacht weer naar je lijf en stel je voor dat er een bal van energie om je lichaam zit. Jij bepaalt waar de grenzen van die bal zitten. Is het ver buiten je lichaam of juist heel dichtbij? Heeft de bol een bepaalde kleur? Voelt die dicht of juist open? Dit ben jij. Je lijf, je gedachten en gevoelens, en de energie die je uitstraalt. Alles bevindt zich in deze bol. Neem nog even een moment om hier goed contact mee te maken. Als je het lastig vindt om dat te voelen, kun je een paar keer ‘Dit ben ik!’ zeggen.

Open dan je ogen en kijk naar het lege vel voor je. Begin met jezelf in het midden te zetten. Dat kan door jezelf te tekenen, je naam te schrijven of simpelweg een cirkel te tekenen, die symbool staat voor die bol energie. Neem de tijd om ernaar te kijken en jezelf hiermee te identificeren. Schrijf om jouzelf dan woorden die te maken hebben met dingen die je graag doet. Dat kunnen hobby’s zijn, maar ook activiteiten met familie of vrienden. Schrijf er zoveel mogelijk op. Schrijf dan woorden op die dingen omschrijven die je veel doet. Je werk, het huishouden, sport. Als ze overlappen met de vorige woorden die je opschreef, hoef je ze niet nog een keer op te schrijven. Je maakt zo als het ware een woordspin met al je activiteiten.
Schrijf dan woorden op die te maken hebben met dingen die je graag zou willen doen, maar nog niet hebt opgeschreven. Misschien heb je bepaalde dromen of wensen. Activiteiten die je graag zou ondernemen, maar waar je de tijd of het geld niet voor hebt. Het kan heel specifiek zijn zoals een reis naar Zuid-Afrika maken, of juist algemener zoals gezonder koken. Schrijf gewoon alles op wat in je opkomt.

Neem dan kleurpotloden en zet een cirkel om elk woord. Kies een kleur voor de woorden waar je graag meer aandacht en tijd aan zou willen besteden komend jaar. En een kleur voor woorden die je minder aandacht wil geven. Je kunt ook nog een kleur toevoegen voor dingen waar je mee zou willen stoppen. Of een kleur toevoegen voor wensen die je over enkele jaren zou willen realiseren. Teken de cirkels en dan een lijn naar jouzelf, in het midden. Doe dit alleen bij de woorden die je wilt houden. Die wil je aan jezelf verbinden. Bij de woorden die je minder of helemaal niet meer wil doen, zet je geen verbindingslijn.

Neem dan nog even de tijd om naar jouw woordspin en daarmee jouw leven te kijken. Wat valt je op? Zijn er dingen die je nog niet wist? Ben je blij met de dingen die je doet, of zou je dingen graag heel anders aanpakken? Sluit dan nog een moment je ogen en haal een paar keer dieper adem. Kom helemaal terug met je aandacht naar het hier en nu.

Je zou ervoor kunnen kiezen om bepaalde wensen in een Joelritueel te verwerken. Bijvoorbeeld de woorden uitknippen die je wil loslaten en deze verbranden binnen de cirkel. En woorden die je juist meer wil aantrekken in een wensbuideltje verwerken.

Related Articles