Blog

Paardenbloemen

Paardenbloemen

Veel mensen denken dat paardenbloemen giftig zijn, maar niets is minder waar. Ze zitten zelfs boordevol vitamines. De paardenbloem kan helemaal gegeten worden, van wortel tot bloem en heeft een reinigende werking.

Omdat paardenbloemen taraxine bevat (zijn Latijnse naam is dan ook Taraxacum officinale), smaken ze nogal bitter. Vooral de wortels, maar ook de bloemen wel. Daarom maak ik er siroop van.

Bij ons in de buurt kun je langs de weilanden volop paardenbloemen vinden en ook aan de zijkant van onze tuin staan er aardig wat. Pluk ze niet langs (snel)wegen, op uitlaatplekken of op plekken waar je weet dat met gif gespoten wordt. Voor een liter water heb je ca 30 bloemen nodig. Na het plukken laat ik de bloemen altijd even (buiten) liggen, zodat alle beestjes tijd hebben om eruit te kruipen. Daarna even wassen in koud water en dan kunnen ze in de pan. Ik gebruik hiervoor alleen de bloemen, maar je kunt dus de hele paardenbloem verwerken. Vul de pan met smaakmakers als plakken gember, citroen of sinaasappel. Een kwartiertje laten koken en dan mag de pan van het vuur. Laat het gerust een nacht staan, zodat alle werkzame stoffen in het water trekken.

De volgende dag zeef je het mengsel in een fijne zeef of door een schone theedoek. Knijp de bloemen goed uit, zodat je alle werkzame stoffen meeneemt. Breng het water aan de kook en voeg naar smaak (ca 300-500gr) honing of suiker toe. Laat al roerend een kwartier inkoken. Schenk de siroop dan in schone flessen en het is klaar voor gebruik! Als je brandschone flessen gebruikt, kun je de siroop maanden bewaren. Ik bewaar hem na openen altijd in de koelkast.

Related Articles

Rozenbottels

Rozenbottels

Vlier

Vlier

Salie

Salie