Blog

Ritueeltips Imbolc

Ritueeltips Imbolc

Imbolc is de tijd dat het nieuwe leven nog in de buik van moeder aarde sluimert en zich opmaakt om weer tevoorschijn te komen. Dit is voor mij echt een ‘in between’ periode.

De winter is alweer een tijd bezig, maar de echte lente laat ook nog even op zich wachten. Er borrelen waarschijnlijk allerlei ideeën op en je krijgt zin om aan de slag te gaan. Een mooie tijd om te mijmeren, je te verheugen en plannen te maken.

Ritueeltips
Tijdens Imbolc zou je de volgende elementen in je ritueel kunnen verwerken:
- Bollen planten. Vroeger was dit het moment om te zaaien en de bloembol past daarom prima bij deze tijd van het jaar. Het leven zit letterlijk opgesloten in deze bol en doet denken aan de buik van moeder aarde, waar het jonge leven wacht tot het naar buiten komt. Houd de bol in je handen, visualiseer je wens, laat deze via je handen de bol in stromen en plant de bol in de aarde. Zodra de bol uitkomt kun je elke dag even stilstaan bij welke stappen je kunt zetten om je wens te gaan realiseren.

- Zuivering. Rond Imbolc is het de tijd voor rituele reiniging. Niet voor niks kennen we nog steeds het concept van de voorjaarsschoonmaak. Vroeger zat men in de winter veel binnen om warm te blijven. In het voorjaar was het heerlijk alle mufheid het huis uit te jagen. Zelf ben ik de afgelopen weken bezig om het huis eens goed op te ruimen en te soppen. Dat geeft ruimte en nieuwe energie. Je zou het thema zuiveren in je ritueel kunnen verwerken door met een (kleine) bezem je cirkel schoon te vegen en dan salie te branden. Je kunt een vuurtje stoken (of simpelweg een kaars aansteken) en hier overheen springen, om zo zuivering door vuur te symboliseren. Ook zou je een reinigende thee van bijvoorbeeld paardenbloem en brandnetel kunnen maken om jezelf van binnenuit te zuiveren.

- Brigid. Brigid (ook wel als Brighid of Brigantia) is de godin die we met Imbolc aanroepen. De Keltische moedergodin die nieuw leven in haar buik draagt en ook wordt gezien als de hoedster van het (zuiverende) vuur. Je zou Brigid kunnen uitnodigen tijdens het trekken van de cirkel, een afbeelding van haar op je altaar zetten, haar ontmoeten tijdens een visualisatie of deze godin aanroepen om jouw wensen en plannen te zegenen. Het is traditie om met Imbolc Brigid-kruisen te vlechten en deze boven je deur te hangen om zo het huis te beschermen. Leuk feit: de kracht van de heidense Brigid was zo sterk dat ze in het christendom is opgenomen als St. Brigida en zo de kerstening overleefde. Vandaar dat deze heilige vaak met het heidense graankruis en het symbool vuur wordt afgebeeld.

Related Articles

Imbolc en de buik

Imbolc en de buik

Hara-ademhaling met Imbolc

Hara-ademhaling met Imbolc