Blog

Smudgesticks

Smudgesticks

Smudgesticks worden al honderden jaren gebruikt voor zuiveringsrituelen, vooral binnen het sjamanisme. De bekendste smudgesticks worden gemaakt van witte salie,

maar eigenlijk kun je er net als bij de kruidwis allerlei kruiden en bloemen voor gebruiken. In wezen is een smudgestick niks anders dan een met touw omwikkeld bosje kruiden dat je laat drogen en later verbrandt. Het beste kun je gebruik maken van natuurlijk touw zoals katoen of hennep.

Je verzamelt voor je smudgestick verse kruiden en maakt hier een bundeltje van. Maak je bundel niet te dik, anders heb je kans dat de kruiden gaan schimmelen voor ze droog zijn. Leg een knoopje in je touw, onderaan bij de steeltjes van je kruiden. Wikken het touw dan helemaal naar boven toe en dan van boven weer naar beneden. Maak van het uiteinde een lusje en knoop de rest vast. Hang je kruiden ondersteboven op een warme plek en laat drogen. Eventueel kun je er nog wat etherische olie overheen sprenkelen.

Je kunt je droge smudgestick gebruiken om bijvoorbeeld de cirkel te zuiveren of je huis te reinigen. Steek het uiteinde van je smudgestick aan en blaas na een tijdje de vlam uit. Het is de bedoeling dat de kruiden smeulen ipv direct verbranden. Zorg dat je altijd een bakje water in de buurt hebt staan, mocht hij te sterk roken/branden.

Related Articles

Rozenbottels

Rozenbottels

Vlier

Vlier

Salie

Salie