Blog

Spinnenweb en Samhain

Spinnenweb en Samhain

Het jaarwiel draait verder en voor je het weet staat het nieuwe (heksen)jaar voor de deur. De dagen worden korter en het weer guurder. Het is de tijd van Samhain, waarbij we het oude kunnen omzetten in het nieuwe.

Voor mij zelf speelt de transformatie van een twintiger naar een dertiger: deze week worden zowel mijn man als ik 30. Aan de ene kant zegt zo’n cijfer me niet zoveel, maar aan de andere kant is het een mooi moment om stil te staan bij wat ik in deze dertig jaar heb bereikt en hoe ik de komende tien zou willen invullen. Ronde getallen spreken toch meer tot de verbeelding dan van 28 naar 29. Een mooi moment voor een transformatieritueel, dat we komende zondag tijdens de jaarfeestviering Samhain zullen gaan doen.

Jaarfeest Samhain
Samhain is een overgangsmoment. Van het ene jaar naar het andere, van het oude naar het nieuwe, van de levenden naar de dood. Ons leven kent veel transformatiemomenten, al komen we daar vaak later pas achter. Dan kijk je terug op het afgelopen jaar en zie je opeens heel duidelijk wat een keerpunt was. Soms heb je het gevoel al een tijd vast te zitten en maar niet verder te komen. Dan is Samhain een mooi moment om het transformatieproces een extra boost te geven.

Symbool spin en spinnenweb
De spin kom je in verschillende oude scheppingsverhalen tegen. Zo geloofden de Indianenstammen in Amerika dat Grootmoeder Spin of Spinnenvrouw de aarde schiep. Ze begon door een vierdeling te maken: een draad van noord naar zuid en van oost naar west. Deze lijnen komen we in het medicijnwiel tegen. Binnen de Griekse mythologie kende men drie schikgodinnen: de Moirai. Zij spinnen en bepalen daarmee de levensdraad van elke sterveling. Klotho (de spinster) spint de draad. Lachesis (de verdeelster) meet de draad en bepaalt hoe lang de draad zal worden. Atropos (de onafwendbare) knipt de draad af en beëindigt zo het leven.
De spin staat symbool voor oneindige mogelijkheden en je eigen scheppingskracht. De spin weeft een web, een cirkel van onderling verbonden draden. Je zou kunnen zeggen dat wij met onze creativiteit en scheppingskracht ons eigen web weven. Je kunt aardig in je eigen web verweven raken, wanneer het een web vol problemen en moeilijkheden is. De kunst is om net als de spin op je web te blijven zitten, in plaats van erin verstrikt te raken. Dan ervaar je dat jij zelf de scheppingskracht bezit om je eigen leven te creëren.

Visualisatie Grootmoeder Spin
“Ga ontspannen zitten en adem een paar keer wat dieper door. Stel je voor dat je een bol wol in je handen houdt. Voel de draden. Zijn ze dik of dun? Zacht of stug? Zitten de draden strak opgerold of heel losjes? Deze bol wol staat symbool voor jouw levensdraad. Het web dat je voor jezelf hebt gesponnen. Terwijl je met je vingers langs de draden gaat, stel je je voor dat je op een heuvel staat. Wat verderop is een put te zien. Je loopt erheen, met het bolletje wol in je handen. Je maakt de bovenkant van je bol wol vast aan de rand van de put en voelt hoe stevig het garen is. Je klimt op de rand van de put en gaat via het stevige wollen touw naar beneden. Al snel bereik je de bodem van de put. Er zit helemaal geen water in, maar je ziet wel een deur die op een kier staat.

Je besluit de deur door te gaan en de wol mee te nemen, zodat je later de weg terug kunt vinden. Al lopend ‘ont-wikkel’ je de bol wol.
Je komt uit in een ronde ruimte, vol met spinnenwebben. In het midden zie je een oude vrouw aan een spinnewiel. Ze gebaart dat je dichterbij mag komen. Grootmoeder Spin vertelt: “Jij bent de weefster van je eigen lot. Gebruik je jouw scheppende kracht wel om te creëren wat je wil creëren? Of raak je verzeild in een web vol problemen en moeilijkheden? Of nog erger, weef je jouw web voor iemand anders? Voel die bol wol in je handen. Je leven bestaat uit alle draden die je hebt gesponnen. Je verbinding met andere mensen, met je werk, met je hobby’s. Weet dat jij degene bent die je leven in eigen hand kan nemen. Jij hebt de controle over wie je bent en wat je doet. Sommige gebeurtenissen in ons leven gebeuren nou eenmaal, maar jij bepaalt hoe je ermee omgaat.”
Je neemt even een moment de tijd om na te denken over wat Grootmoeder Spin vertelt. Ervaar je dat je controle hebt over je leven? Durf je de dingen die je niet meer nodig hebt, los te laten en door te knippen? Welke aspecten zou je graag willen veranderen? Welke acties zou je kunnen ondernemen om die veranderingen werkelijkheid te laten worden?
Je neemt afscheid van Grootmoeder Spin en loopt de ruimte uit. Al lopend, rol je het bolletje wol weer op. Je klimt via het touw naar boven en komt weer uit bij de bovenkant van de put. Je haalt het uiteinde van de bol wol los en wikkelt ook het laatste stukje weer op. Hoe voelt deze bol wol nu aan? Je haalt nog een paar keer wat dieper adem en opent dan je ogen.”

Als je tijdens de visualisatie hebt ontdekt dat er oude patronen zijn die je graag wil doorbreken, zou je een ritueel in de cirkel kunnen doen met een echt bolletje wol. Hierin visualiseer je dan het oude patroon, hoe vast het misschien zit in je leven. Dan ‘ont-wikkel’ je de bol wol en stel je je voor hoe je de oude patronen losmaakt van jezelf. Je kunt de draad doorknippen en zo symbolisch het oude loslaten.

Related Articles