Blog

Te veel groei met Ostara?

Te veel groei met Ostara?

In februari (2019) was het voorjaar meer voelbaar dan nu met die twee warme, zonnige weken, al passen deze maartse stormen goed bij de tijd van het jaar. Er waait als het ware een frisse wind door de natuur om ruimte te maken voor de komende groeiperiode. We naderen een overgangsmoment: met Ostara zijn dag en nacht even lang en daarna zal de zon elke dag wat langer te zien zijn. 

Vorig jaar haalden wij onze volledig bestrate tuin leeg en legden deze opnieuw aan. In het najaar gingen talloze kleine plantjes de grond in en nu genieten we van de opkomende sneeuwklokjes en krokussen. Maar de echte transformatie gaat de komende weken plaatsvinden: wanneer de vaste planten gaan groeien en bloeien. Dan zal onze tuin werkelijk als een tuin gaan voelen, vol met leven en natuurkracht!

Ook in je eigen leven kun je ervaren dat je rond Ostara in een stroomversnelling raakt. De energie van de natuur, die in de winter nog inwaarts gericht was, richt zich nu naar buiten en naar boven. Denk maar aan een zaadje. Alle energie voor het nieuwe leven ligt erin opgeslagen en wanneer het ontkiemt, richt die energie zich naar buiten. Het onzichtbare leven van Imbolc strekt zich uit en komt tevoorschijn. Klaar voor een groeispurt.

Wanneer je met Imbolc wensen hebt uitgesproken of plannen hebt gevormd, is Ostara hét moment om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Zet die eerste stappen, zodat je idee vanuit je hoofd ook vorm krijgt in de fysieke wereld. Dat kun je vertalen naar je Ostara-ritueel. Wilde je gaan keramieken? Maak iets van keramiek in de cirkel. Ben je van plan om een andere baan te zoeken? Herschrijf je cv. Heb je besloten meer me-time in te gaan plannen? Neem die tijd dan tijdens je ritueel. Het gaat er niet zozeer om hoe groot of klein je wens is, maar dat je ermee aan de slag gaat. Zelfs bij grote wensen als een nieuwe baan, kun je met kleine, fysieke handelingen beginnen. Je zult merken dat de energie van Ostara je een duwtje in de juiste richting geeft, maar dan zul je wel zelf de eerste stap moeten (of mogen) zetten. Deze visualisatie kan je helpen om die energie in jezelf vrij te maken.

Teveel groei?
Groei is een belangrijk woord in onze samenleving. Groei betekent toename, meer worden of uitbreiden. Sinds het begin van de vorige eeuw is onze maatschappij als geheel enorm gegroeid. Er zijn talloze technologische ontwikkelingen gedaan, de wereldbevolking neemt toe en ook is er sprake van een grote economische groei. Groei is de norm en we lijken met z’n allen bang voor stilstand of krimp. Als je erover nadenkt kom je dat basale idee overal in onze maatschappij tegen. Meer lijkt altijd beter. Kijk maar naar de afbeelding hierboven; wat voor gevoelens roept die bij je op? Het zou een heel ander gevoel opleveren wanneer dit plantje omlaag vastgehouden werd. Groei roept positieve gevoelens op die passen bij onze patriarchale maatschappij zoals daadkracht, vooruitgang en ambitie. Toch ontstaat er de laatste jaren ook een tegenbeweging. Mensen die in plaats van in een groter huis, juist in een minimalistisch tiny house gaan wonen. Werknemers die hun ‘goede’ baan met promotiekansen inruilen voor een baan waarbij ze meer met hun handen bezig zijn dan de volgende targets halen. Termen als ‘back to basic’ en ‘social media-dieet’ vliegen je om de oren.

Ik merkte de afgelopen jaren dat ik weerstand opbouwde tegen het woord groei, omdat ik het associeerde met veel moeten. Wanneer je alsmaar vooruit, meer of beter wil, kost dat enorm veel energie. Ik zag in mijn praktijk hoe dat mensen in een burn-out brengt. Uiteindelijk leerde ik dat groei zelf het probleem niet is. Het probleem ontstaat alleen wanneer groei geen tegenhanger heeft. De natuur is daarin ons perfecte voorbeeld. In de lente groeien de planten, in de zomer zijn ze vol en rijp en in het najaar sterven ze af. De winter is een tijd van rust en dood, waarna de cyclus weer opnieuw begint. Hoe meer ik volgens de seizoenen ging leven, hoe meer ik in de lente ook die groeikracht weer voelde. Daar is namelijk niks mis mee. Het is fijn om te groeien, stappen te zetten, uitdagingen aan te gaan en daadkracht te voelen. Maar het is ook fijn om te weten dat je in de herfst weer kunt loslaten en naar binnen kunt keren. Die balans maakt dat je groei in perspectief kunt zien en dat je jezelf niet verliest in alsmaar ‘moeten’. Laat je dus gerust meevoeren op de toenemende Ostara-energie, wetende dat de natuur je over een half jaar zal herinneren aan loslaten en naar binnen keren.

Related Articles