Blog

Verheugen met Imbolc & ritueel

Verheugen met Imbolc & ritueel

Het jaarfeest Imbolc staat voor de deur met haar belofte van nieuwe kansen, plannen en dromen die je de komende tijd kunt gaan uitvoeren. Met Imbolc begint telkens een nieuwe jaargroep van de heksenopleiding en dit jaar voor het eerst in onze nieuwe woning.

Jaarfeest Imbolc
Imbolc betekent letterlijk in de buik. Met dit jaarfeest vieren heksen het leven dat in de buik van moeder aarde sluimert. Met Yule vierden we al de terugkeer van het licht, maar met Imbolc gaan we echt richting de lente. Imbolc is voor mij een feest van vertrouwen. Waar we met Yule stilstaan bij de lengende dagen, zijn er met Imbolc nog geen veranderingen te zien. We weten dat onder de aarde heel wat gebeurt en weldra de eerste bloemen alweer hun knoppen zullen laten zien, maar feitelijk staan we stil bij het moment dat er nog niks is. Het is een moment van je verheugen, dromen en vertrouwen dat wat je hoopt ook werkelijkheid gaat worden.

Verheugen
Ik moet eerlijk bekennen dat Imbolc lang niet mijn favoriete jaarfeest was en dat zit hem niet alleen in de kou en donkerte van de maanden januari en februari. Ik vind het heerlijk om hard te werken, te oogsten wat ik gezaaid heb en daarvan te genieten. Met de herfst vind ik het ook fijn om weer even naar binnen te keren en het oude los te laten. Maar een periode van stilte en ‘niks doen’ vind ik lastig. En dat is juist waar we in de winterperiode bij stilstaan: een inactieve periode na zoveel activiteit.

Toch zie ik de laatste jaren steeds meer in hoe mooi het is om een periode wat minder te moeten en kleine zaadjes planten van dingen die je het komende jaar wil gaan doen. Juist het feit dat je niet meteen actie hoeft te gaan ondernemen en je nog even kunt (dag)dromen en je verheugen, maakt van Imbolc een heel waardevolle periode.

In ons hedendaagse leven zijn we gewend om altijd bezig te zijn en zodra we een idee hebben, willen we dat direct tot uitvoering brengen. Ik las laatst een artikel over ‘Generatie on Demand’ en dat klopt heel aardig. Willen we een nieuwe broek dan bestellen we die met een paar klikken op internet en de volgende dag wordt ie thuisbezorgd. Behoefte aan een nieuwe relatie? Een paar swipes verder en je vindt een date. Wachten tot een nieuwe serie is uitgekomen op dvd is niet meer nodig met het gigantische aanbod van Netflix of Videoland. We verwerken op een dag enorm veel prikkels en een van de gevolgen daarvan is dat we ongeduldiger zijn geworden. Ik zie dat bij mijn leerlingen op school: hebben ze een seconde niks te doen dan pakken ze er meteen hun mobiel bij. Maar ik betrap mezelf er ook op wanneer ik in een restaurant op een vriendin zit te wachten. Een inactieve periode van stilzitten en niks doen lijkt niet meer in onze levens te passen.
En dat terwijl het wel enorm waardevol is. Rust zorgt ervoor dat je daarna weer met nieuwe energie aan de slag kunt en een periode van nietsdoen zorgt voor nieuwe ideeën en inspiratie. Je verheugen op het uitwerken van je plannen en erover dromen is wat anders dan ze daadwerkelijk al uitvoeren. Die periode vooraf kan enorm fijn zijn en kan helpen om je plannen concreter vorm te geven, voordat je er daadwerkelijk aan begint. Door je ergens op te verheugen en erover te dromen, sta je in gedachten stil bij hoe je hoopt dat iets zal zijn en geniet je al van dat vooruitzicht.

Verheug&droom-ritueel
De volgende geleide meditatie kun je doen tijdens je Imbolc-ritueel. Je kunt de uitkomst later opschrijven, maar ook verwerken in een creatieve opdracht. Leg hiervoor de spullen in de buurt, zodat je na de visualisatie meteen aan de slag kunt.

"Ga ontspannen zitten en haal een paar keer wat dieper adem. Wanneer je even zo zit, zul je merken dat er allerlei gedachten in je opkomen. Hoeveel van die gedachten vinden dat je nu iets anders zou moeten gaan doen? Bij mij zijn dat er vaak best veel. Probeer die gedachten te laten voor wat ze zijn en met je aandacht naar het nu te gaan. Naar de stoel of het kussentje waar je op zit. Volg de houding van je benen, je armen. Volg met je ogen de spullen die mogelijk op je altaar liggen. Laat je gedachten er overheen dwalen en alle gedachten die vinden dat je iets anders moet doen, laat je met elke uitademing steeds wat meer los. Dit is voor veel mensen lastig, dus probeer jezelf niet te forceren.
Wanneer je een tijdje zo hebt gezeten en je gedachten wat meer tot rust zijn gekomen, sluit je je ogen. Je stelt je voor dat je een heuvel oploopt. Het pad veert bij elke stap een beetje mee, net alsof het niet helemaal hard is. Hoe verder je loopt, hoe zachter het pad aanvoelt. Je komt hoger en hoger en ziet dan plots dat je door het wolkendek loopt. Het pad is overgegaan in wolken en je ziet verderop een wolkenpaleis. Het is prachtig met wolkentorens en een grote ophaalbrug. Je loopt erheen en opent de deur van het paleis. Dit paleis bevat jouw dromen. Dromen die je aan het verwezenlijken bent, maar ook dromen die je misschien nog niet eens kende. Als je de deur opent, zie je een lange gang met allemaal deuren. Achter elke deur vind je een droom, een wens, een idee. Je kiest een deur en gaat naar binnen. Aan de muren hangen schilderijen die te maken hebben met je wens. Een schilderij over hoe je zou willen dat het gaat zijn. Hoe je het kunt gaan aanpakken. Wie je zouden kunnen helpen om deze wens tot uiting te laten komen. Neem je tijd om rond te kijken en neem alle tips en ideeën in je op. Heb je zin om deze droom werkelijkheid te laten worden?
Laat na een tijdje deze kamer achter je en als je wilt kun je er nog meer bekijken. Misschien zijn er wel meer dromen die je het komende jaar wil gaan verwezenlijken. Maar je kunt het ook bij deze ene laten.
Wanneer je genoeg kamers hebt bekeken, wandel je het wolkenpaleis weer uit. Hoe voel je je? Voel je je verheugd over de ideeën en plannen die je hebt? Dit is een mooi moment om met jezelf af te spreken wanneer je ermee aan de slag gaat. Zodra je weer door het wolkendek heen bent gegaan en de heuvel verder afloopt, word je je steeds meer bewust van de kamer waar je zit en van je lichaam. Haal een paar keer wat dieper adem en open dan je ogen. Schrijf je dromen op en beschrijf vooral hoe je je voelt wanneer deze werkelijkheid worden. Wat heb je nodig om hier de komende maanden mee aan de slag te gaan?"

Je kunt van deze ideeën een woordspin of een gedichtje maken. Maar wij dromen vaak in beelden in plaats van in woorden. Je kunt dus ook een schilderij, een tekening, een collage of een viltobject maken waarin je uiting geeft aan je droom. Dit is een stap die we vaak overslaan, maar door er letterlijk vooraf al vorm aan te geven, focus je je energie op dat wat je graag wil gaan bereiken. Sta bij het maken stil bij je plannen, hoe je deze vorm wil gaan geven en wat je beoogde doel is. Door je kunstwerk ergens op te hangen of neer te zetten waar je vaak komt, zal je telkens dat fijne ‘verheug-gevoel’ oproepen en word je eraan herinnert om weldra met je dromen aan de slag te gaan.

Related Articles

Imbolc en de buik

Imbolc en de buik

Hara-ademhaling met Imbolc

Hara-ademhaling met Imbolc