Blog

Boek der schaduwen

Boek der schaduwen

Het BOS, afkorting van Book of Shadows oftewel Boek der Schaduwen, is een van de belangrijkste heksenattributen. Het is een boek waarin een heks al haar magisch werk kan bijhouden. 

In verschillende covens is het nog steeds gebruikelijk dat een nieuw lid na een inwijdingsperiode het boek der schaduwen met de hand overschrijft. Het boek zelf wordt bewaard door de hogepriesteres en alleen mensen die ingewijd zijn, mogen het zien. De rituelen en spreuken kunnen zo worden doorgegeven, maar blijven wel geheim voor de buitenwereld.

Naast rituelen kan het boek der schaduwen ook recepten, inspirerende teksten, meditaties, spreuken of uitwerkingen voor jaarfeesten bevatten. Veel moderne heksen gebruiken het als een magisch dagboek, waarin ze hun ervaringen bijhouden. Het leuke hiervan is dat je later nog eens kunt teruglezen hoe je een bepaald ritueel hebt aangepakt of die droom daadwerkelijk is uitgekomen. Ik vind het nog altijd leuk om mijn oude boeken door te kijken. De eerste begon ik toen ik 16 was!

De naam boek der schaduwen kun je op verschillende manieren uitleggen. De meest voor de hand liggende is de verklaring dat de teksten en rituelen in het BOS geheim moesten blijven en dus alleen ‘in de schaduwen’ bewaard bleven. Daarnaast is de schaduwkant de kant van je persoonlijkheid die veel mensen proberen te onderdrukken of ontkennen. Voor veel heksen is zelfontwikkeling een belangrijk thema en het onder ogen komen van die ‘donkere kanten’ hoort daar zeker bij. De laatste uitleg die je zou kunnen geven is dat het boek slechts een afdruk of schaduw bevat van de werkelijkheid. Een ritueel is meer dan alleen de beschreven handelingen en uitgesproken woorden. Het is juist de energie die je erin steekt, die het tot een echt ritueel maakt.

Magische teksten
Magische boeken en heilige geschriften kom je in veel culturen tegen. Het schrift ontstond in eerste instantie om bezittingen en afspraken vast te leggen, maar kreeg vrij snel daarna ook een magische betekenis. Zo kun je in het Egyptische dodenboek lezen hoe de ziel door het hiernamaals reist en alle gevaren op z’n pad kan overwinnen. Deze geschriften werden vaak op papyrus geschreven en in het graf van de overledenen meegegeven. Het bestaat uit 192 verschillende spreuken.
Binnen de Noorse mythologie hadden de runen elk een specifieke magische kracht. God Odin Odin hing zichzelf negen dagen en nachten ondersteboven in de levensboom Yggdrasil om zo de geheimen van het universum te leren kennen. Op de 9e dag ontving hij inzicht in het geheim van de runen.
De Bijbel is misschien wel het bekendste voorbeeld van een magisch boek. Men gelooft binnen het christendom dat dit het woord van God is, en daarom kan er nooit wat in gewijzigd worden en dient alles als waar aangenomen te worden.

Zelf maken
Ik heb verschillende boeken der schaduwen gehad. Ik begon met een grote rode multomap, waarin ik allerlei rituelen en recepten schreef. Daarnaast heb ik allerlei schriftjes gebruikt: een dromenschrift, een dagboekschrift en spreukenschrift. Tegenwoordig typ ik het meeste gewoon achter de computer, maar met de hand schrijven blijft iets magisch hebben.

In mijn schriftelijke cursus raad ik cursisten aan om een mooie map te gebruiken, omdat je met tabbladen gemakkelijke categorieën aanmaakt en later nog van indeling kunt veranderen. Voor degenen die graag zelf iets maken, is een zelfgemaakte omslag van (gerecycled) leer of vilt ook heel mooi. Hierin kun je dan losse schriftjes binden met elastiek. Deze mooie foto’s kreeg ik laatst van een cursiste die zo’n BOS heeft gemaakt. Ze schrijft: “De schriften zijn in a5 formaat en zitten met een elastiek op hun plek. Tijdens het schrijven kan ik er gemakkelijk een schrift uit halen en als ik klaar ben weer terug doen. Ik merk wel dat een omslag van vilt niet super stevig is. Ik wil er nog een keer één van leer maken, dat zou steviger zijn.”

Related Articles

Wierook

Wierook

Heksenaltaar

Heksenaltaar

Staf

Staf