Blog

Wierook

Wierook

Wierook is verbonden met het element lucht en staat daarom traditioneel op het oosten van je altaar. Door kruiden of specerijen te verbranden komt rook vrij: letterlijk een soort zichtbare lucht.

Het gebruik van wierook is al eeuwenoud en ondersteunde religieuze en magische handelingen. Lange tijd werd het in tempels gebruikt als reukoffer voor de goden. Iedereen die opgegroeid is met het christelijke geloof en regelmatig naar de kerk ging, zal het zich wel herinneren: de sterke geur van wierook die werd ingezet om de ruimte te zuiveren. Zelf kan ik me die geur zo nog voor de geest halen. Het woord wierook stamt af van het woord ‘wien/widen’ dat heiligen of wijden betekent. Wierook betekent daarom letterlijk gewijde of heilige rook. Door de rook te gebruiken, wijd je als het ware de ruimte in.

Binnen hekserij wordt wierook voornamelijk gebruikt tijdens rituelen. Het branden van salie zuivert de ruimte en andere kruiden kun je inzetten als onderdeel van een specifiek ritueel. Net als je kleuren kunt inzetten, of specifieke goden of godinnen kunt uitnodigen, kun je ook kruiden en geuren uitkiezen die passen bij het doel dat je wil bereiken met je ritueel.

Soorten wierook
Wierook is in allerlei vormen te koop: kegeltjes, stokjes, korrels of losse kruiden. De oudste vorm van wierook is korrelwierook, zoals Olibanum en Mirre. Deze komen van harsproducten van bomen die in India en het Midden-Oosten groeien. Vroeger was deze wierook net zo kostbaar als goud. Vandaar dat het niet zo raar was dat bij de geboorte van Jezus niet alleen goud, maar ook wierook meegebracht werd. Het wordt nu nog steeds als de belangrijkste religieuze wierook beschouwd en bijvoorbeeld in de katholieke kerk gebruikt.

Wanneer je regelmatig wierook gebruikt, is het goed om na te denken welke vorm je wil gebruiken. Er zijn veel wierookstokjes met synthetische stoffen op de markt, die schadelijk kunnen zijn voor je longen. Rook is natuurlijk nooit goed voor je gezondheid, dus het is verstandig om wierook te branden in een goed geventileerde ruimte. Zelf gebruik ik tegenwoordig alleen nog witte salie en zelfgemaakte korrelwierook. Deze kun je op een houtskooltje of op een zeefje boven een kaars laten branden.

Korrelwierook maken
De korrelwierook die ik gebruik maak ik van een combinatie van Arabische gom en gedroogde kruiden. Verzamel eerst de kruiden, bladeren en vruchten uit die je wilt gebruiken en laat deze drogen. Je kunt ook gedroogde kruiden kopen. Als alles goed droog is, kun je het mengsel verpulveren met een vijzel. Als bindmiddel gebruik ik Arabische gom in poedervorm. Heb je korrels, dan kun je deze meteen in de vijzel mee pletten. Voeg kleine beetjes water toe. Niet teveel, want dan wordt de hars te vloeibaar. Zodra het een dikke stroopachtige substantie is geworden, kun je het ‘kruidenmengsel’ er door heen kneden en er kleine balletjes van maken. Laat het drogen en je eigen wierook is klaar.

Related Articles

Rozenbottels

Rozenbottels

Vlier

Vlier

Salie

Salie