Blog

Sjamanendrum

Sjamanendrum

Als ik denk aan de herfst en Mabon dan denk ik ook aan de sjamanendrum. De drum is een prachtig, oeroud instrument dat je uitnodigt om naar binnen te keren. 

Vroeger was de drum het instrument en de stem van de sjamaan om verbinding te maken met de boven- en onderwereld. Het geluid van de drum is een oergeluid, net zoals het ritme van je hartslag. Door te trommelen kon de sjamaan lichamelijke en psychische transformaties opwekken, zowel voor zichzelf als voor leden van zijn stam. Hoewel de drum oorspronkelijk een sjamanistisch attribuut is, past het ook prima binnen hekserij. De kalme, doordringende tonen kunnen je begeleiden tijdens trancereizen of visualisaties of met een opzwepend ritme je ritueel kracht bijzetten. Door de drum te spelen kun je in contact komen met je eigen ritme en dat van moeder aarde.
Mijn sjamanendrum die je hierboven ziet, is in 2014 gemaakt door een Hongaarse sjamaan die via Etsy zijn drums verkoopt. Ik gebruik de drum graag tijdens meditaties of rituelen.

Een drum wordt gemaakt van een (rond) houten frame waarover een huid gespannen wordt. Vaak van een geit of hert. Vroeger verspilde men niks van dieren waarop gejaagd werd voor het vlees. En ook nu zijn er genoeg plaatsen waar je een ‘eerlijke’ huid kunt kopen, zonder dat er dieren speciaal voor gedood zijn. De energie van het dier heeft een belangrijke invloed op de kracht van de sjamanendrum. Veel drums hebben een prachtige achterkant en een handvat om de drum makkelijk vast te houden. Je kunt een drum bespelen met je handen, maar ook met een speciale drumstick.

Related Articles

Wierook

Wierook

Heksenaltaar

Heksenaltaar

Staf

Staf