Blog

Pentakel

Pentakel

Het element aarde wordt op het altaar vaak vertegenwoordigd door het pentakel. Een pentakel is een pentagram met een cirkel er omheen.

Het pentagram is een vijfpuntige ster en een van de oudste symbolen ter wereld. Al zeker meer dan 6000 jaar geleden werd dit symbool gebruikt. Je kunt een pentagram tekenen als één ononderbroken lijn. De naam pentagram komt van het Griekse pentagrammon, wat vijf lijnen betekent. De vijf punten staan voor de vijf elementen: lucht, vuur, water, aarde en ether (of geest). Veel heksen dragen een pentagram als symbool voor hun heks-zijn.

Naast dat het pentagram symbool staat voor de vijf elementen, zien veel mensen het ook als amulet. Het zou een beschermende werking hebben wanneer je er eentje draagt. Een pentagram kun je op twee manieren dragen: met de punt naar boven of naar beneden. Heksen dragen het pentagram eigenlijk altijd met de punt naar boven. Deze punt verwijst dan naar de binding met het spirituele. Daarnaast kun je er op die manier een mens in zien met benen, armen en een hoofd. Een pentagram dat naar beneden wijst, wordt tegenwoordig binnen het Satanisme gebruikt.

Het verschil tussen een pentagram en pentakel is dus alleen dat er bij een pentakel een cirkel omheen zit. De cirkel laat zien dat alle punten verbonden zijn. De vier elementen en het element ether (of geest) zijn in wezen één, ook al kun je ze van elkaar onderscheiden. Het pentakel laat daarom de dualiteit zien tussen eenheid of verbondenheid aan de ene kant en individualiteit aan de andere kant.

Je kunt een pentakel voor op je altaar eenvoudig zelf maken. Ik gebruik als pentakel bijvoorbeeld een ronde snijplank waarop ik een pentagram heb geschilderd. Voor de heksenopleiding maken alle cursisten ook zelf een pentakel, vaak geschilderd op een boomschijf. Je kunt het pentakel ook van metaal of stof maken, net wat je zelf mooi vindt.  

Related Articles

Wierook

Wierook

Heksenaltaar

Heksenaltaar

Staf

Staf