Blog

Visualisatie met Imbolc

Visualisatie met Imbolc

Imbolc is een perfect moment om wensen of verlangens om te zetten in concrete plannen. Met Midwinter stond stilstaan, bezinnen en de balans opmaken centraal. Nu, begin februari, kunnen de ideeën die daaruit ontstonden meer vorm krijgen.

Ook nu hoef je er nog niet volop mee aan de slag: het is een tijd om je te verheugen en je doelen steeds duidelijker voor ogen te zien.

Vaak is het zo dat we wel weten waar iets niet lekker loopt in ons leven. Het is alleen nog niet zo gemakkelijk om te bepalen wat je daar het beste aan kunt doen. Wat helpt om weer meer balans te voelen of om duidelijk te krijgen welke richting je het beste op kunt gaan? Misschien heb je na de midwintertijd een helder beeld van de doelen die je de komende tijd wil gaan bereiken, maar het kan ook zo zijn dat je alleen een vaag gevoel hebt van waar je het zou kunnen zoeken. Het kunnen kleine of grote dingen zijn die je wil veranderen. In wezen gaat het er ook niet zozeer om dat je in het voorjaar je hele leven om dient te gooien: het gaat erom dat je gebruik kunt maken van de energie van de lente om je leven een bepaalde richting op te sturen. De goede voornemens die we meestal op oudejaarsavond maken, kun je nu heel goed (her)formuleren en de komende tijd concreter maken. De onderstaande visualisatie kan je daarbij helpen.

Je kunt de ingesproken versie hier terugvinden (via Youtube): Ingesproken voorjaarsvisualisatie

Deze visualisatie kun je ook erg goed buiten doen, met een dikke trui aan of een warme deken omgeslagen.

“Ga ontspannen zitten en haal een paar keer wat dieper adem. Voel hoe de frisse lucht door je neus naar binnen komt en hoe je de verwarmde lucht weer uitblaast. Met elke inademing haal je de prille lente-energie naar binnen. En met elke uitademing laat je meer en meer los. Alles wat je nu niet nodig hebt aan gedachten en gevoelens blaas je via je uitademing naar buiten.

Probeer of het lukt om je adem onderin je buik te laten komen. Forceer het niet en kijk of het lukt door alleen die intentie te zetten. Ademen naar je buik. Voel hoe je buikwand uitzet als je inademt en weer afplat als je uitademt. In, en uit. Je buik of hara is het middelpunt van je lichaam. Je kern. De zonnevlecht is het chakra dat met deze plek verbonden is en de kleur die hoort bij je zonnevlecht is geel. Stel je voor hoe je met elke inademing geel licht onderin je buik brengt. En met elke uitademing kun je eventuele donkere kleuren die in je buik zitten, naar buiten blazen. Zo wordt je buik steeds helderder en helderder, als de zon die aan kracht wint.

Dan voel je plotseling hoe de aarde onder je begint te rommelen. Op de plek waar je zit, ontstaat een opening in de aarde en jij valt dieper en dieper naar beneden. Je rolt jezelf op tot een bal en geeft je over aan de beweging. Als je je ogen opendoet, is het pikkedonker. Je bent zacht geland, op een soort mosachtige ondergrond. Het ruikt muf en vochtig. Je voelt met je handen om je heen en merkt dat je in een heel kleine holte zit. De muren voelen koel en vochtig aan. Op sommige plekken voel je mos. De aarde is boven je gesloten en misschien geeft dat idee je een onrustig of angstig gevoel. Probeer het toe te laten, leg je handen op je buik en breng je aandacht weer naar je ademhaling.

Zodra je je focust en je ademhaling rustiger wordt, zie je een flauw schijnsel. Het schijnsel komt uit jouw buik: het is je zonnevlecht die steeds feller en feller schijnt. Gevoed door de adem. Zo zit je even, diep in de aarde, in je eigen licht. Je zonnevlecht is de plek van de wil. De vraag die daarbij hoort is: Wat wil ik? De vraag lijkt diep uit jezelf omhoog te komen. Hoe feller het licht van je zonnevlecht, hoe helderder de vraag. Wat wil ik? Wat wil ik? Wat wil ik?

Sluit je ogen en laat de beelden, gevoelens en indrukken uit je omhoog komen. Probeer niet te denken, maar houd je aandacht bij je buik. Voel de adem onder je handen. Je buik weet wat jij wil, wat goed voor jou is. Die weet je pad.

Plotseling voel je van alles bewegen. Uit je ruggengraat en benen groeien wortels naar beneden en uit je kruin en armen een stengel naar boven. Je wordt door de aarde geduwd, alsof je je steeds verder uitrekt. Dan kom je opeens boven de aarde uit en je wordt verblindt door het zonlicht. Nog feller dan jouw licht, nog krachtiger en vol leven. Dit is de lentekracht. De kracht van nieuw leven. De energie waar jij uit mag putten om jouw plannen uit te gaan voeren. Je voelt je wortels diep in de aarde en de warmte van de zon. Jij bent het middelpunt.

Focus je dan weer op je ademhaling en voel hoe je lichaam z’n normale vorm aanneemt. De energie blijft, opgeslagen rondom je zonnevlecht. Je komt langzaam terug met je bewustzijn, helemaal in het hier en in het nu. Haal nog een paar keer wat dieper adem en open, wanneer je daaraan toe bent, je ogen.”

Related Articles