Cursus - Leven volgens het jaarwiel

Volg jaarrond je natuurlijke ritme
Een van de belangrijkste onderdelen van hekserij is voor mij het volgen van het jaarwiel. Elk jaar is geen rechte lijn van nieuwjaar naar oudjaar, maar vormt een cyclus. De cyclus van het jaar weerspiegelt de cyclus van het leven met geboorte, groei, bloei, verval en dood. Alle aspecten kom je jaarlijks tegen, van het prille begin rond Imbolc en de bloei van Midzomer tot het loslaten van Mabon en het bezinnen met Midwinter.
Image
De cursus is een verdiepingscursus op de heksencursus waarbij ik dieper inga op de energie van de acht delen van het jaarwiel. Het vormt voor mij de basis van hekserij en door te leven volgens de seizoenen, leef je volgens je eigen natuurlijke ritme.

Het is een manier van leven waarbij je de energie van de wisselende seizoenen inzet om jezelf verder te ontwikkelen en problemen waar je tegenaan loopt aan te pakken. Dat klinkt misschien zweverig of abstract, maar is het niet. Het is juist een heel aardse manier van leven. De manier van leven die we als mensheid het allergrootste deel van ons bestaan hebben geleefd, maar de afgelopen decennia zijn vergeten.

Elke periode in het jaar heeft een eigen energie en daar past een thema bij om op dat moment aan te werken. De oppeppende naar buiten gerichte energie van de lente geeft je nieuwe plannen en ideeën een boost, terwijl de afnemende energie van het najaar juist uitnodigt om los te laten. Door een jaar rond hier aandacht aan te besteden, doorloop je als het ware alle facetten van het leven.
De jaarfeesten komen zelf niet uitgebreid aan bod, die vind je in de heksencursus wel terug. Deze cursus is echt een verdieping om met de thema’s van de jaarvieringen en cyclus van de natuur aan de slag te gaan.

Schriftelijke cursus: lesinhoud

Deel 1: De basis van leven volgens je natuurlijke ritme

Deel 2: Genieten – 21 juni

Deel 3: Dankbaarheid – 1 augustus

Deel 4: Loslaten – 21 september

Deel 5: Schaduwkanten – 31 oktober

Deel 6: Bezinning – 21 december

Deel 7: Plannen maken – 1 februari

Deel 8: Doelen verwezenlijken – 21 maart

Deel 9: Liefde – 1 mei
Image

Persoonlijke begeleiding

In ieder deel vind je theorie terug, maar deze wordt telkens direct gekoppeld aan oefeningen die je in de praktijk kunt uitvoeren. Er zijn schrijfopdrachten, (ingesproken) visualisaties en praktijkopdrachten. Ook bevat elk deel een huiswerkblad met vragen, dat je kunt insturen. Het gaat hierbij niet zozeer om het checken of je de stof hebt begrepen, maar juist om jouw persoonlijke invulling ervan. Op die manier verdiep je het leerproces en ontvang je feedback op de thema’s die je doorwerkt. Je wordt zo een jaar lang door mij begeleid en kunt alle vragen stellen die je hebt.

Het huiswerk insturen Wat mijn cursus anders maakt dan veel andere online cursussen is dat je de mogelijkheid hebt om huiswerk in te sturen. Vaak werk je online zelfstandig een training of cursus door. Voor sommige mensen werkt dat heel goed, maar ben je op zoek naar meer verdieping of vind je het gewoon lastig om gemotiveerd te blijven, dan kan het enorm helpen om op vaste momenten tijdens de cursus feedback te krijgen. Het zorgt voor verdieping van je traject en helpt om de cursus af te maken. Door huiswerkopdrachten te maken, sta je bewuster stil bij wat je geleerd hebt en bij wat je nog lastig vindt. Juist omdat de cursus een startpunt is voor een leven lang leven volgens de seizoenen, is het enorm waardevol om de opdrachten daadwerkelijk te maken. De jaren nadat je de cursus hebt gevolgd, kun je je huiswerkopdrachten erbij pakken en verdergaan waar je was gebleven met dat thema. Na één periode van loslaten kun je al aardig wat geleerd hebben, maar elk jaar kom je dat thema opnieuw tegen. Elk jaar wordt het weer herfst en zijn er in je leven dingen die je mag loslaten. Terugkijken op hoe je dat het jaar ervoor hebt aangepakt, maakt dat je steeds een stapje verder komt.

Kosten

Je kunt de cursus digitaal via de mail ontvangen of geprint in een mooie bewaarmap.

De prijs van de digitale cursus via de mail is 145 euro. Voor dit bedrag krijg je de totale cursus via de mail als PDF en de huiswerkstencils als Word-bestand, toegang tot het besloten Youtube-kanaal waar je alle ingesproken oefeningen kunt vinden, een jaar lang begeleiding en mogelijkheid tot het stellen van vragen.

De geprinte cursus kost €185. Je ontvangt alle delen geprint thuis in een bijpassende multomap. Daarnaast zit ook in deze prijs natuurlijk de begeleiding inbegrepen, de mogelijkheid tot het stellen van vragen en alle ingesproken oefeningen.

Wil je het bijpassende boek bij de cursus bestellen? Dan betaal je €155 voor de digitale cursus met boek en €195 voor de geprinte versie met boek.
Image
Image
Achtergrondinformatie
De schriftelijke cursus bestaat uit 9 delen: de inleiding en de 8 perioden van het jaar, waarin een bepaalde energie van de natuur centraal staat. Loslaten kan logischerwijs gekoppeld worden aan de herfst en nieuwe plannen opstarten koppel je aan de lente. Zo doorloop je in een jaar tijd acht belangrijke thema’s die in ieders leven spelen. Het wil natuurlijk niet zeggen dat je altijd tot de lente moet wachten om met iets nieuws te beginnen of dat je loslaten uitstelt tot de herfst. Maar door elk jaar aandacht te schenken aan de thema’s in de momenten dat die energie ook in de natuur om ons heen voelbaar is, ga je bewuster in het leven staan.

De cursus helpt om het leven steeds meer te zien als een cyclus, waarbij alle onderdelen even belangrijk zijn. In onze huidige maatschappij ligt de nadruk vaak op groei en bloei. Loslaten, verval en stilstand zijn thema’s die we liever uit de weg gaan. We willen altijd vooruit: stilstand is achteruitgang. We vergeten dan alleen dat ook die onderdelen bij het leven horen. Excessieve groei is nooit goed. Op een periode van inspanning en activiteit mag een periode van rust en passiviteit volgen. Beide zijn even belangrijk en nodig om in balans te blijven. Het is nodig om het oude los te laten om ruimte te maken voor het nieuwe. Dat houdt ons flexibel en voorkomt dat we honderd ballen tegelijk in de lucht moeten houden.

Daarnaast zorgt het leven volgens de seizoenen ervoor dat je inzichten krijgt in jezelf. Welke keuzes je maakt, welke patronen je volgt en waar je valkuilen liggen. Door de link te leggen tussen thema’s die in de natuur spelen en hoe je die in je eigen leven ervaart, kun je zorgen voor meer balans en krijg je het gevoel meer grip te hebben op je leven. Het is niet langer als een voortrazende trein, maar je bouwt momenten in om bewust stil te staan bij aspecten van je leven. Door elk jaar te zien als eenzelfde cyclus, wordt het makkelijker om te accepteren dat sommige dingen gaan zoals ze gaan. Er is een tijd voor loslaten en een tijd voor rust en stilstand, net zo goed als er weer tijd komt om plannen te maken en te groeien. Elk jaar biedt je de kans om daaraan te werken.

Benieuwd of mijn schrijfstijl en ideeën bij je passen? Lees dan hier mijn blogartikelen of abonneer je op de gratis heksenkrant!