In het moederschap merk ik dat er veel los te laten valt. Van de fases van de kinderen die zo snel elkaar opvolgen tot het hebben van (veel) minder vrije tijd. Ik weet van mezelf dat ik het lastig vind om een stapje terug te doen en dat als ik niet uitkijk ik te veel hooi op m’n vork neem.
Het liefst blijf ik alles doen wat ik een paar jaar geleden deed toen we nog geen peuter en baby hadden en dat is nou eenmaal niet mogelijk. Die tijd komt vanzelf weer terug, maar ik wil ook niet daar als het ware op zitten wachten. Te veel willen doen staat genieten van hoe fijn het nu is in de weg. Reden om dat thema deze Mabon mee te nemen in een ritueel en om het als basis te nemen voor de kaartlegging. Hier kun je meer lezen over de kaartlegging die ik maakte: afscheidskaartlegging.
Thema: loslaten van m’n oude leven met meer tijd voor mezelf, zodat er ruimte ontstaat om te zijn ipv alleen te doen en nog meer te genieten van m’n nieuwe leven met de kinderen
Het heden
1: Dit speelt nu nog: de buizerd
De buizerd, zo staat in het bijbehorende boek van Vogelvlucht naar het paradijs, is een grote havik en helpt je gerichtheid over langere tijd vast te houden. “Als je moe en terneergeslagen bent en het moeite kost het doel in het oog te houden of als je het gevoel hebt dat er geen schot in de zaak zit, doe dan een beroep op de buizerd om je op te heffen en je het geduld en de vasthoudendheid te geven om door te zetten. Als je de kaart hebt getrokken bevestigt het leven daarmee dat je op het juiste spoor zit en moet doorzetten. Geef niet op.”
Dat is precies hoe ik me nu soms voel: het is lastig om veel te willen (vb werken aan m’n heksenkranten, m’n nieuwe boek en viltontwerpen) maar vaak te moe te zijn naast alles wat een dag al vraagt om daarmee aan de slag te gaan. De les van de buizerd past daar perfect bij: het hoeft niet nu, maar gaat om de lange duur. Geduld en vasthoudendheid dus.
2: Dit kruist het (dit belemmert momenteel): de ovenvogel
De ovenvogel blijkt een klein bruin vogeltje uit Zuid-Amerika te zijn. Ze bouwen een op een oven lijkend nestje van klei en modder waaraan enorm veel tijd wordt besteed. “Als je vandaag de kaart van de ovenvogel hebt gekozen, zegt het leven tegen je dat je trots mag zijn. Iets wat je ontzettend veel tijd, inspanning en energie heeft gekost is nu bijna af. Al je moeite is erop gericht geweest om het af te bouwen maar het is weldra sterk genoeg en dan kun je het loslaten en toestaan dat je er iets voor terugkrijgt.”
Deze kaart kruist dus het heden. Ik haal daaruit dat ik niet genoeg stilsta bij alle inzet die ik al heb gestoken in de dingen die ik graag doe en trots mag zijn op wat ik al heb opgebouwd. Juist het niet kunnen of durven loslaten van dat wat ik de afgelopen jaren allemaal heb gebouwd, staat in de weg en zorgt ervoor dat ik van mezelf steeds door moet werken, zonder stil te staan bij wat er al is.
Het verleden
3: Dit staat symbool voor het verleden: de zaadeter
De zaadeter is een overkoepelende vogel in deze set en daaronder vallen vogels als de mus, vink en kanarie. “De energie van de zaadeter schenkt de wereld hoop op een goede uitkomst en is positief, optimistisch en vreugdevol. Als je de kaart kiest houdt dat de volgende boodschap in: Wees gelukkig! Er is zoveel goeds. Kijk naar de schoonheid, er is leven, er is een lied, er is vreugde. Weet je nog?”
Als ik kijk naar de plek waar deze kaart ligt als symbool voor het verleden herken ik daar veel in. Ik heb het geluk dat ik de afgelopen jaren erg gelukkig ben geweest. Natuurlijk zijn er ook moeilijke perioden geweest, maar over het algemeen nam ik de tijd om te kijken naar de schoonheid van het leven en genoot ik van alles wat ik deed en kon. En ook wel dat ik daar soms naar terugverlang, de tijd om te mediteren, te bezinnen en veel te kunnen doen waar ik gelukkig van word. Hoewel ik het heerlijk vind met de kinderen, is dat wel een stukje waar veel minder tijd voor is en dat mis ik soms.
4: Dit was de oorsprong, het begin van het thema: de wouw
De wouw is een soort havik en havik-energie helpt je iets tot een goed einde te brengen, net als de buizerd dus. “Als je de kaart van de wouw hebt gekozen, helpt die je om de visie vast te houden van iets wat je in de wereld wil brengen tot het zich manifesteert.”
Ik zag niet meteen de link met de wouw en de plek in deze legging. Kaart 4 staat voor de oorsprong van het thema, dus in mijn geval het loslaten van het hebben van veel tijd voor mezelf naar het moeder zijn. Wellicht dat het begin van het ‘probleem’ is dat ik me te veel vastbijt in iets totdat het daadwerkelijk uitgevoerd is? Dat de oorsprong daarin ligt dat ik (te) veel wil?
Toen ik later deze legging er nog eens bij pakte, snapte ik de kaart beter. Het begin van het probleem zit hem niet zozeer in het hebben van minder tijd, maar in het te veel vasthouden aan een bepaalde visie tot het zich manifesteert. Oftewel, te veel willen doen en pas ophouden als het gelukt is. Terwijl je met een gezin met jonge kinderen nou eenmaal niet meer alles kunt doen wat je voorheen deed. Zeker niet als je innerlijke rust wil ervaren en genieten.
5: Dit zorgde ervoor dat het eindigde: het waterhoen
Waterhoenen zijn echte moeras-, meer- en vijvervogels die zich op allerlei manieren op hun omgeving hebben aangepast. “De energie van het waterhoen staat in het algemeen voor vrede hebben met jezelf. Gewoon gelukkig zijn met wie je bent. Ben je dat? Als je deze kaart hebt gekozen ben je dat misschien niet. Heb je verwachtingen ten aanzien van jezelf waardoor je jezelf bekritiseert en de les leest? Dat doen de meeste mensen. We denken allemaal dat we meer zouden moeten zijn dan we zijn.”
Dat is wel herkenbaar. Als we naar de kaart kijken op de plek in deze legging dan geeft deze kaart aan waarom ‘het verleden’ (kaart 3 van gelukkig zijn, vrede hebben) eindigde. En als ik naar deze kaart kijkt komt dat dus door te veel of te hoge verwachtingen hebben van mezelf en mezelf bekritiseren als het niet lukt om daaraan te voldoen. Dat klinkt wel logisch. Er kan moeilijk vrede in jezelf zijn als je steeds meer wil dan je kunt en dat is iets wat ik zeker weleens voel in het ouderschap. Vooral in dingen willen voor mezelf, naast mijn rol als moeder.
De toekomst
6: Deze les mag je meenemen vanuit het verleden de toekomst in: de tapuit
De tapuit is nauw verwant met de roodborst en ze maken deel uit van de lijsterfamilie. “De tapuit helpt je hart te verzachten en alle blaam en zelfkritiek te laten varen. De vogel helpt je geest tot rust te brengen zodat de liefde er kan binnentreden. Liefdevol aanvaarden bindt en brengt harmonie, kritiek scheidt en werpt barrières op. Kritiek op jezelf is als vergif. Liefdevolle zelfaanvaarding is een genezende balsem waardoor je je hart kunt openstellen en liefde kunt laten stromen.”
Een heel mooie aansluiting op de vorige kaart! Die zelfkritiek (ik moet meer kunnen dan ik kan of meer doen dan wat ik doe) zou ik los mogen laten en inwisselen voor de energie van de tapuit en van het liefdevol aanvaarden. Dat lijkt me een mooie les om mee te nemen in het moederschap en in een periode waarbij er veel tijd opgaat aan ons jonge gezin: het liefdevol aanvaarden in plaats van mezelf verwijten dat ik niet meer alles kan wat voorheen wel lukte.
7: Deze belemmering mag je nog overwinnen om het verleden los te laten: de keerkringvogel
Keerkringvogels komen voor boven de tropische oceanen en brengen al hun tijd door in de lucht, vaak heel ver uit de kust. “Deze vogel staat voor een staat van zijn die niet langer aan de aarde gehecht is. Hij vliegt gewoon frank en vrij rond. Je hebt vandaag deze kaart gekozen omdat je bezig bent je te bevrijden van de banden die je aan een bepaalde werkelijkheid binden. Leven is in beweging zijn, het kan niet statisch zijn. Je weet dat je ergens aan vastzit als de gedachte om het kwijt te raken emoties wekt. Welke banden moet je losmaken om dat gevoel van vrijheid en lichtheid te ervaren?”
Dat is zeker nog wel een belemmering om te overwinnen: het loslaten van bepaalde verwachtingen of een bepaald beeld van de werkelijkheid dat ik heb. Of van hoe ik soms vind dat het zou moeten zijn. Juist het loslaten daarvan geeft ruimte, vrijheid en lichtheid. Dat helpt om gewoon te genieten, wat ik eigenlijk graag zou willen zoals ik schreef in de vraag die ik meenam deze legging in. Vaak lukt het goed om te genieten van het ouderschap, maar niet als ik denk aan wat ik allemaal nog zou willen (of moeten van mezelf?) doen.
Algehele conclusie van de legging:
Ik vond het een erg mooie legging om te doen. Ook wel wat confronterend. Aan de ene kant geniet ik namelijk volop van het ouderzijn, maar dat stukje ‘vreugde, geluk en kijken naar de schoonheid van het leven’ ben ik soms wel kwijt omdat ik simpelweg te veel dingen op een dag wil doen. Tijdens de eerste maanden na de geboorte van beide kinderen gaf ik mezelf helemaal vrij en toen had ik daar meer oog voor. Zodra ik echter alles weer oppak (werk, vilt ontwerpen, schrijven, klussen in huis), raakt dat genieten naar de achtergrond.
Ik vond het mooi om uit de legging te zien dat ik niet zozeer iets hoef te gaan veranderen, maar dat ik het idee van hoe de werkelijkheid is of moet zijn mag loslaten. Juist dat loslaten van zelfkritiek van hoe ik dingen zou moeten doen, zelfs als ik het erg druk heb met m’n gezin en het gewoon niet haalbaar is, brengt zelfliefde mee en geeft uiteindelijk de vrijheid om te genieten. Ik hoef het mezelf alleen maar toe te staan. Dat is een mooie eye-opener.