Blog

Gastcolumn - Maanboek 'de grote maancyclus'

Gastcolumn - Maanboek 'de grote maancyclus'

De maan en de seizoenen - Charlotte Craay
Op het moment dat ik dit stukje schrijf is het 20 april en is het eerste maanblokje van de zomermanen is van start gegaan, Maan van Vertrouwen.

Dat de zomermanen nu aanvangen heeft te maken met de start van het nieuwe Keltisch jaar. Het nieuwe Keltische jaar begint met donkere maan voor Samhain, het jaarfeest dat door de Kelten werd gevierd wanneer het volle maan in het sterrenbeeld Schorpioen was. Dit sterrenbeeld loopt van 23 oktober tot en met 21 november. Volgens de Kelten begint nieuw leven bij de bevruchting, dus in het donker. De winter begint daarom met donkere maan voor Samhain en het hoogtepunt van dit seizoen is met Yule rond 21 december wanneer de astronomische winter begint. Dit geldt ook voor de andere seizoenen. De lente begint met donkere maan voor Imbolc, het hoogtepunt van de lente is met Ostara rond 21 maart, de astronomische lente.
De zomer start met donkere maan voor Beltane en het hoogtepunt is met Litha wanneer de astronomische zomer begint, rond 21 juni. Als laatste hebben we de herfst. Het hoogtepunt is met Mabon rond 21 september wanneer de astronomische herfst zijn intrede doet, maar de herfst zelf begint officieel met donkere maan voor Lughnasadh. Dit betekent dat het nieuwe Keltische jaar altijd op een andere dag begint. Soms is het eind oktober en soms is het begin november.
Een maanblokje bestaat uit donkere maan, eerste kwartier, volle maan en laatste kwartier.
Iedere volle maan heeft een thema en dat thema is ook van toepassing op de andere drie fases die bij die volle maan horen. Omdat voor mij de maan onlosmakelijk is verbonden met de seizoenen en dus ook met het Jaarwiel, betekent dit dat iedere maan een eigen energie heeft passend bij het seizoen. Er zit niet alleen opbouw in de energie van de seizoenen, maar ook in de opbouw van de manen en hun thema’s.

Er zijn in totaal 12 tot 13 maanblokjes per jaar, dit hangt er vanaf of er ook een Blauwe maan is.
Ieder seizoen heeft drie volle manen, maar soms zijn er vier volle manen in een seizoen. Dit komt eens in de twee-drie jaar voor om “het tekort op te lossen” die ontstaat door de maankalender.
De derde volle maan van dat seizoen noemen we Blauwe maan. Dit betekent dat deze Blauwe maan zich tussen de andere manen “wurmt” en dat de manen die na de Blauwe maan komen opgeschoven worden.
Ondanks dat het voor ons nog niet echt zomers aanvoelt, zijn de zomermanen al wel van start gegaan. Dit jaar is de start van de zomer met Beltane op 5 mei.
Ieder jaar is het weer anders en het lijkt misschien ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. Mijn ervaring is door op deze manier te werken je meer in verbinding komt met het ritme van de maan en de seizoenen.

De wintermanen bestaan uit de maanblokjes Maan van Eerbied, Maan van Zekerheid en Maan van Inzicht. Maan van Eigenheid, Maan van Wijsheid en Maan van Zingeving horen bij het maanblokje van de lente. De manen behorende bij de zomer zijn Maan van Vertrouwen, Maan van Passie en Maan van Tevredenheid. De laatste drie manen die bij de herfst horen zijn Maan van Dankbaarheid, Maan van Helderheid en Maan van Vastberadenheid. De naam van de Blauwe maan, de maan die variabel is heet Maan van Zuiverheid.
De namen van de manen heb ik zelf bedacht en mij laten inspireren door de thema’s van de 100 Deugden Inzichtkaarten van Annelies Wiersma en Marianne Offereins.

Door het gebruik van deze namen is het werken met de maan voor iedereen toegankelijk want de thema’s zijn voor ons allemaal van toepassing, wereldwijd.
Mocht je meer willen weten over bovenstaande werkwijze dan kun je mijn boekje “De Grote Maancyclus” via heksenshop.com bestellen.

Related Articles