Blog

Goede voornemens

Goede voornemens

Morgen is het oudejaarsdag: de laatste dag van 2020. De overgang van het oude jaar naar het nieuwe. Voor veel mensen is dit het moment om goede voornemens uit te spreken.

Sommigen gaan er heel bewust voor zitten en vragen zich af welke zaken niet meer bij hen passen en waar ze juist meer aandacht aan willen gaan besteden. Anderen formuleren al jaren dezelfde voornemens, zonder er echt bij stil te staan of en hoe ze dit willen bereiken.

Veel gehoorde voornemens hebben te maken met gezonder leven: we willen stoppen met roken, meer sporten, minder eten en minder alcohol drinken. Ook mentale rust en minder stress staan hoog op de voornemenslijst: meditatielessen gaan volgen, meer me-time inroosteren of een nieuwe hobby beginnen. Sociale voornemens hangen vaak samen met meer tijd doorbrengen met familie en vrienden (na alle coronaperikelen van 2020 zal die bij veel mensen hoog op het wensenlijstje staan), je relatie verbeteren of vrijwilligerswerk gaan doen.

Traditiegetrouw is oudjaarsavond een vast moment om hierbij stil te staan, maar eigenlijk is het helemaal geen goed idee om die plannen vanaf 1 januari meteen uit te gaan voeren. Als je kijkt naar het ritme van de natuur is het niet gek dat het overgrote deel van de goede voornemens al voor eind januari is gestrand.

De periode van 21 december (Midwinter) tot 1 februari (Imbolc) is een periode van bezinning. De natuur is in ruststand. Veel bovengrondse plantendelen zijn afgestorven, de bomen hebben hun blaadjes laten vallen en dieren trekken zich terug. Ook wijzelf keren in de winter meer naar binnen. Zeker dit jaar met de tweede lockdown kunnen we weinig anders dan binnen blijven. Deze periode van het jaar is heel geschikt om de balans op te maken. Welke dingen passen nog bij je en welke niet? Wat zou je willen veranderen in je leven? Dat kunnen kleine, maar ook grote dingen zijn. Een mooi moment dus om voornemens te formuleren.

Een fout die veel mensen maken is om die voornemens ook meteen in de praktijk te willen gaan brengen. Het voelt misschien gek om het niet te doen. Als je wil stoppen met roken kun je dat beter gisteren dan vandaag doen toch? En als je meer wil gaan bewegen, voelt het raar om daar nog maanden mee te wachten. Als je echter volgens het ritme van de natuur wil leven (en daarmee je natuurlijke ritme volgt) is de lente het optimale moment om te starten met goede voornemens. De natuur helpt je dan als het ware een handje mee met de opwekkende, levendige energie van het voorjaar. De winter is een periode van rust en bezinning en om nu weliswaar vol goede moet te starten met meer beweging, is ingaan tegen de energie van dit moment. Dat betekent dat het extra veel moeite kost om ermee aan de slag te gaan en het vol te houden. Het zou veel beter zijn om met oudjaar wat globale wensen of ideeën te formuleren en die de komende maanden verder uit te werken. Wat wil je precies bereiken? Waarom wil je hiermee aan de slag? Hoe ga je het aanpakken? Een gedegen voorbereiding is echt het halve werk, zeker als je hierdoor wacht tot de energie van de natuur je een gratis boost geeft om je plannen te gaan realiseren.

Deze Midwintermeditatie met bijbehorende schrijfoefening kan je helpen om deze periode in te zetten voor bezinning.

Laat het uitvoeren van die plannen nog maar even zitten, daar is vanaf het voorjaar nog meer dan genoeg tijd voor!

Related Articles

Geven met Midwinter

Geven met Midwinter

Geven als ritueel

Geven als ritueel