De goudsbloem (Latijnse naam Calendula officinalis) is een bloem die al eeuwenlang voor diverse medicinale eigenschappen wordt gebruikt. Het is een echte zonneplant, die pas bij voldoende zonlicht z’n oranje bloemen opent.
In het grote kruidenboek van Ingrid beschrijft ze dat de goudsbloem vooral uitwendig bij klachten van huid en zintuigen kan worden ingezet. Het helpt bij moeilijk genezende wondjes, kloven, wratten, littekenvorming en zonnebrand. Inwendig (niet voor zwangere vrouwen) kun je het kruid gebruiken om de lever te stimuleren en het staat bekend om z’n ontkrampende werking. Goudsbloem maakt los wat vast zit en kan daarom als ondersteuning bij de lymfe maar ook bij het loslaten van oude emoties ingezet worden.
Ik gebruik momenteel een crème op basis van goudsbloem en dat heeft een verzachtende werking. Goudsbloem heeft een specifieke geur, die een beetje doet denken aan groene thee. Naast crèmes kun je tinctuur, olie of thee van de bloemen maken. Je kunt goudsbloemen ook zo eten, bijvoorbeeld in een salade of als vervanging van saffraan in rijst. De rest van de plant wordt niet medicinaal gebruikt.
Verhalen over goudsbloem
In het Engels wordt de goudsbloem Marygold genoemd, omdat deze symbool staat voor Maria. Volgens de verhalen zou Maria een goudsbloem gedragen hebben toen haar zoon Jezus gekruisigd werd. De bloem wordt daardoor geassocieerd met troost bij verdriet en verlies. In China wordt de goudsbloem ‘bloem van tienduizenden jaren’ genoemd, omdat het symbool staat voor het eeuwige leven. In Griekenland was de bloem bekend als de ‘doodsbloem’ die werd ingezet bij begrafenissen. De bloem stond voor dankbaarheid en liefdevolle herinneringen.
Goudsbloem en magie
Volgens Ingrid kun je goudsbloem het beste plukken midden op de dag, als de zon het hoogst staat. Het is een mannelijk kruid, dat gewijd is aan de zon en het element vuur. De goudsbloem heeft een beschermende, oppeppende werking en werd van oudsher gebruikt om je te beschermen tijdens je slaap. Je kunt hiervoor goudsbloemen drogen en deze onder je bed of in een zakje onder je kussen leggen.