Blog

Hoestdrank

Hoestdrank

Om me heen zijn mensen flink aan het hoesten en daarom besloot ik in deze heksenkrant een recept voor hoestdrank te delen. Je kunt hoestdrank op verschillende manieren maken en met allerlei kruiden/specerijen.

Ik koos er deze keer voor om gebruik te maken van salie, steranijs, weegbree, gember, tijm en goudsbloem. Je kunt kruiden gebruiken die antiviraal en antibacterieel zijn, verwarmend werken en verzachten. Je kunt ervoor kiezen om hoestdrank te maken (dat eigenlijk een soort sterke, gezoete thee is) of hoestsiroop. Het voordeel van hoestsiroop is dat je het lang kunt bewaren, het nadeel is dat er veel suiker/honing in gaat. De basis voor beide middeltjes is hetzelfde.
Vermaal de kruiden in een vijzel, zodat de werkzame stoffen makkelijker opgenomen kunnen worden. Doe de kruiden in een theezakje, zodat je het water straks niet hoeft te zeven. Breng water in een pannetje aan de kook en hang de kruiden erin. Snijd de gember in plakken en voeg deze toe aan het water. Laat minimaal 20 minuten zacht doorkoken, zodat alle werkzame stoffen in het water terecht komen. Haal dan de schijfjes gember eruit en verwijder het theezakje. Knijp deze wel goed even uit!
Voor siroop voeg je nu aan het kruidenwater eenzelfde hoeveelheid suiker toe en laat je het inkoken tot siroopdikte. Laat het niet te hard pruttelen en roer regelmatig, anders wordt het hard in plaats van siroop. Wil je keelpastilles maken, kijk dan eens hier. Wanneer de suiker is opgenomen, giet je de hete siroop in uitgekookte, donkere flesjes. Deze blijft nu lang goed. Voor hoestdrank voeg je ook suiker en honing toe, maar het hoeft niet zoveel te zijn. Laat alles opnemen en giet het mengsel dan in uitgekookte flesjes. Gebruik binnen een week of 2. Hoe meer suiker/honing, hoe langer het goed blijft. Zelf maak ik meestal een hoeveelheid voor één verkoudheid, dus max. een week.

Related Articles

Rozenbottels

Rozenbottels

Vlier

Vlier

Salie

Salie