Blog

Kamille

Kamille

Kamille is een eenjarige plant die nu bloeit en voor mijn gevoel goed bij het jaarfeest Litha past. De zonnige bloemetjes met gele kern en witte blaadjes doen denken aan de zon. 

Dat vonden meer culturen door de eeuwen heen: zo droegen de Egyptenaren kamille op aan de zonnegod Ra en de Germanen verbonden de plant aan hun lichtgod Balder. De Latijnse naam Matricaria recutita komt van ‘mater’ dat moeder betekent, en ‘matrix’ dat staat voor baarmoeder. Kamille werd bij de Grieken en Romeinen ingezet bij vrouwenkwaaltjes, om menstruatie te bevorderen wanneer deze uitblijft en te kalmeren wanneer het te heftig is. Tijdens de kruidenles bij Kruidofzo leerde ik dat je de echte kamille van andere soorten kunt onderscheiden door geur (echte kamille heeft die kenmerkende geur wanneer je over een bloemetje wrijft) en door de bloem over de lengte open te snijden. Het gele, kegelvormige hart zou dan hol moeten zijn.

Kamille kun je naast voor vrouwenkwalen eigenlijk voor allerlei klachten inzetten. Het werkt ontstekingsremmend, krampwerend, rustgevend, verzachtend en bevordert de spijsvertering. Ik gebruik (gedroogde) kamille vooral in de thee. Gecombineerd met brandnetel verlicht dat in het voorjaar mijn hooikoortsklachten. Afgelopen dinsdag mochten we tijdens de kruidenles verse kamille oogsten en hier maken we medicinale olie van. Je kunt deze eenvoudig zelf maken door 2/3e van een schoon jampotje te vullen met bloemen en dan aan te vullen met 1/3e olie. De bloemen mogen net onder staan.

Deze kamilleolie mag nu 3 weken op een warme plek staan trekken. Bij voorkeur in de zon en zonder deksel, zodat het vocht eruit kan. Om te zorgen dat er geen vliegjes in komen en om schimmel te voorkomen, kun je er een stukje stof overheen hangen. Elke dag roer je een paar keer door het potje en wanneer de bloemen naar de bodem zakken, is je olie klaar. Die kun je dan direct gebruiken of zeven en in een flesje van donker glas bewaren. De olie is heel geschikt om ruwe huid te verzachten en helpt in sommige gevallen zelfs bij eczeem. Met deze kamilleolie kun je een heerlijk ontspannende massage geven. Je kunt het ook gebruiken als basis voor een wikkel of kompres. Buikkrampjes bij kleine kinderen (of bij volwassenen natuurlijk) kunnen verzacht worden door een kompres van kamillethee of -olie te maken en deze op de buik te leggen. Wil je de olie inwendig gebruiken, dan is het belangrijk om bloemetjes te gebruiken waar alle insecten uit zijn. Ga nooit zomaar oogsten op plekken die je niet kent en zeker niet langs drukke (snel)wegen of hondenuitlaatstroken.

Related Articles

Rozenbottels

Rozenbottels

Vlier

Vlier

Salie

Salie