De periode rond Litha is heel geschikt om zelf medicinale olie te maken van verse kruiden. Veel kruiden zoals kamille of goudsbloem staan nu in bloei en kun je dus volop plukken voor je olie.
Zelf medicinale olie maken is heel eenvoudig. Je doet een goede basisolie, bijvoorbeeld biologische zonnebloemolie, in een (jam)potje en voegt daar kruiden aan toe. Goed schudden en zorg ervoor dat de kruiden/schillen helemaal bedekt zijn met olie. Dan kun je het geheel een paar dagen in de zon zetten, zodat de werkzame stoffen langzaam worden afgegeven. Maak je gebruik van verse kruiden, zorg dan dat je ze eerst wast en daarna goed laat drogen dan heb je minder kans dat ze toch gaan schimmelen. Je kunt alsnog het beste een zakdoekje of stukje stof over de bovenkant van je potje spannen. Op die manier kunnen er geen vliegjes in, maar kan eventueel water wel verdampen. Na een paar dagen in de zon, kun je het mengsel desgewenst zeven en dan kan het in flesjes van bruin glas. Je kunt er ook nog enkele druppels etherische olie aan toevoegen. Op een koele, donkere plek bewaren en dan blijft het maanden goed.
Voor het heksenpakket maak ik altijd een klein flesje sinaasappelolie, waarbij ik de (biologische) schillen erin laat zitten. Dat ziet er extra leuk uit en als de schillen eenmaal zijn volgezogen met olie, blijven ze lang goed. Daarnaast bevat de schil zelf ook olie, dus je hebt weinig kans op schimmelvorming.
Hoewel het geen kruid is, kun je sinaasappel dus ook goed gebruiken om medicinale olie van te maken. Veel mensen weten wel dat het gezond is om sinaasappels te eten, omdat ze veel vitamine C bevatten maar de schil wordt vaak ongebruikt weggegooid. Dat is zonde, want de schil bevat veel aromatische en werkzame stoffen die eenvoudig op olie kunnen worden overgedragen. Sinaasappelolie heeft een heerlijk zoetig citrusaroma en werkt zowel ontspannend als stimulerend. Ontspannend voor de spijsvertering en stimulerend of opwekkend voor je geest. Wanneer je regelmatig spijsverteringsklachten hebt, zou je de olie kunnen gebruiken om je buik te masseren. Je wrijft dan rustig en met aandacht rondjes over je buik met de klok mee, omdat dit ook de richting van voedsel door de darmen is. De sinaasappel ontspant en ontkrampt, waardoor de massage extra effect heeft. Je zou deze olie ook kunnen gebruiken bij baby’s met krampjes. Wel altijd eerst op een klein stukje huid testen of er geen allergische reactie ontstaat.
Zelf gebruik ik de sinaasappelolie graag als handcrème. Je hebt maar een beetje nodig om je handen ermee in te crèmen. De geur is heerlijk en sinaasappel heeft een voedende werking. Ook fijn voor droge plekjes en kloofjes of om je benen (als je die scheert in de zomer) af en toe royaal mee in te smeren.
Nog twee tips bij het gebruik van sinaasappelolie. Als je de schillen goed hebt laten trekken, kan de olie een beetje gelig worden. Zorg daarom dat deze goed is ingetrokken voordat je (witte) kleding aanraakt. Daarnaast is het belangrijk om na het inoliën nooit direct in de zon te gaan zitten.