Tijdens de laatste kruidenles die ik volgde bij Kruidofzo in Moergestel leerden we tincturen maken. Hoewel de meeste kruiden inmiddels hun beste tijd hebben gehad, kun je binnenkort wel aan de slag met wortels.
Die kun je het beste in het vroege voorjaar oogsten of juist later in het najaar. Op die momenten zitten alle voedingsstoffen en geneeskrachtige eigenschappen in de ondergrondse delen. In de zomer kun je juist beter bovengrondse delen zoals blaadjes en bloemen oogsten.
Het grote voordeel van een tinctuur maken van kruiden is dat je het lang kunt bewaren. Een tinctuur heeft een hoog alcoholpercentage en daardoor zeker 3 tot 5 jaar houdbaar. Volgens onze docente kun je het bijna onbeperkt bewaren, al kan de kracht uiteindelijk wel afnemen. Om een tinctuur te maken heb je alcohol nodig, zoals graanjenever of wodka. Bij voorkeur een alcoholpercentage van ca 40%.
Neem een schoon potje en maak deze nog even extra schoon door een keukenpapiertje met wat alcohol door de binnenkant te halen. Doe hetzelfde met het dekseltje. Verzamel dan de kruiden en knip of snijd ze in kleine stukjes. Bij bloemen of blaadjes kun je ze zo in je potje doen, wortels zul je eerst moeten schoonmaken. Laat ze dan altijd eerst drogen, want je doet de kruiden zo droog mogelijk bij de alcohol, om het niet te verdunnen Schenk dan wat alcohol over de kruiden, zodat ze net onderstaan.
Schud de eerste dagen goed. In tegenstelling tot kruidenolie moet een tinctuur juist niet in zonlicht staan. Bewaar de tincturen daarom in een donkere kast. Een tip van onze juf: doe een stukje plasticfolie tussen het potje en de deksel. Zo vervliegt de alcohol niet bij het schudden. Na twee tot drie weken kun je de tincturen zeven en desgewenst in een ander potje of flesje doen. Afhankelijk van het soort kruid, neem je per dag 10 tot 15 druppels in. Tincturen werken een stuk sterker dan olie of thee, dus zorg ervoor dat je goed controleert of kruiden giftig zijn en of je ze langere tijd mag innemen. Het beste kun je ze onder begeleiding van een natuurkundig arts innemen. Of natuurlijk een keer een kruidencursus volgen.