Blog

Transformatie en magie met Samhain

Transformatie en magie met Samhain

Samhain is de tegenhanger van het jaarfeest Beltane. De dood tegenover vruchtbaarheid en nieuw leven.

Het is een jaarfeest dat je in allerlei culturen tegenkomt en dat de laatste jaren als Halloween aan populariteit wint. Een andere bekende variant is het Mexicaanse Dia de Muertos (dag van de doden) dat daar groots wordt gevierd. En binnen het christendom staat men 1 en 2 november stil bij Allerheiligen en Allerzielen. De essentie van deze feestdagen is hetzelfde: het stilstaan bij en eren van de doden.

In de Grote Arcana van de tarot wordt de Dood ook wel gezien als de grote transformatie. Bij alle oude Indo-Europese stammen geloofde men dat de doden niet verdwijnen, maar in een andere vorm voortleven. Het eren van je voorouders was daarom erg belangrijk. De dood was niet het einde, maar een overgang van de ene naar de andere fase. En net als geboorte dus een grootse transformatie.

In je eigen leven kun je aandacht schenken aan Samhain door een voorouderaltaar te maken, overleden dierbaren gedenken of met het thema transformatie aan de slag. Ook het werken met divinatie (pendelen, tarot, runen of schouwen) past er goed bij.

Transformeren en magie
Transformeren betekent letterlijk iets omzetten in een andere vorm. Binnen hekserij gebruiken we daar als symbool vaak het element vuur voor dat hout transformeert tot as. De meeste transformaties zijn onomkeerbaar. Wanneer een tak eenmaal in as is veranderd, wordt het niet zomaar weer een tak. Sommige veranderingen kun je wel terugdraaien, al zal iets nooit meer exact hetzelfde als voorheen zijn.

Transformatie vormt de basis van magie en rituelen. Bij een ritueel wil je in wezen altijd iets van verandering bewerkstellingen. Je wil weer meer plezier in je werk, beter kunnen slapen, je relatie verbeteren of een nieuwe liefde aantrekken. Magie is het inzetten van de universele levensenergie die overal om en in ons aanwezig is om iets in beweging te zetten. Bij voorkeur in de richting die we voor ogen hebben.

Juist omdat zoveel transformaties onomkeerbaar zijn, is het enorm belangrijk om bij magie en rituelen goed na te denken over de richting waarin je de energie wil sturen. Dat kun je doen door een spreuk te schrijven en daarin heel nauwkeurig verwoorden wat je wil bereiken. Ook het nadenken over een passend moment in de week, je richten op de fase van de maan, bepaalde kleuren, kruiden of edelstenen toepassen en een specifieke god of godin uitnodigen zijn allemaal manieren om de energie die je gaat gebruiken gericht te sturen.

Bij ieder jaarfeest kun je rituelen uitvoeren, maar Samhain is naar mijn idee echt het perfecte moment daarvoor. De transformerende energie die in deze periode van het jaar aanwezig is, kun je met een ritueel een duwtje in de juiste richting geven. In de loop der jaren zijn mijn rituelen en spreuken sterk van vorm veranderd. Waar als beginnend heks rituelen deed voor van alles en nog wat, zijn die nu in aantal afgenomen. De rituelen die ik nog doe zijn ter ondersteuning van processen waar ik mee bezig ben. Er is geen goed of fout. Ik genoot van de veranderingen die ik als jonge heks bereikte en dat heeft me heel bewust gemaakt van de kracht van magie. Maar inmiddels richt ik me in rituelen minder op het veranderen van de wereld om me heen en meer op innerlijke veranderingen ondersteunen.

Hoe je magie ook inzet, de transformerende energie ervan blijft elke keer weer bijzonder. Alsof je voelt dat je onderdeel bent van een veel groter geheel en zelf invloed kunt uitoefenen door energie te sturen. Zelfs als je helemaal geen rituelen uitvoert, zou je de transformerende kracht van Samhain kunnen gebruiken door de cirkel te trekken en daarbinnen gewoon de energie te ervaren. Roep die op tussen je handen en voel wat er te voelen is. Als je geen richting voor de energie hebt, laat je die daarna gewoon weer terugstromen de aarde in. Maar het is ook een prachtige energie om te helen, te richten of te verspreiden.

Related Articles

Cirkeloefening

Cirkeloefening

Voorgevoelens (deel 2)

Voorgevoelens (deel 2)