In de winter, wanneer het buiten koud en guur is, kun je het beste gebruik maken van verwarmende kruiden. Kruiden die je bijvoorbeeld in glühwein terugvindt, zoals steranijs, kruidnagel en kaneel zijn dan erg geschikt.
Wintertheeën zijn vaak een stuk zwaarder en kruidiger van smaak dan thee die in de lente gedronken wordt. Warme smaken zoals kaneel, zoethout, gedroogde appel of venkelzaad helpen om je lichaam op temperatuur te houden en geven tegelijkertijd je immuunsysteem een boost. Kaneel is bij uitstek geschikt voor in de winter. Van stoofpotjes tot in de havermout of als ‘roerstaafje’ in een beker thee. Naast verwarmende kruiden blijven ook de herfstkruiden van belang in de winter. Je weerstand kan namelijk ook in de winter wel wat extra kracht gebruiken. Als je last hebt van hoest, zou je de onderstaande keelpastilles eens kunnen maken (recept aangepast van weblog de gulle aarde).
Kruidenpastilles
Begin met het zetten van een extra sterke thee. Welke kruiden je gebruikt hangt af van welke klachten je hebt. Een goede combinatie zou bijvoorbeeld vlier, tijm en zoethout zijn, om je weerstand te versterken en keelpijn te verzachten.
De kruiden breng je aan de kook. Laat het mengsel een kwartier doorkoken en dan een beetje afkoelen. Zeef de kruiden eruit en meet de hoeveelheid thee. Doe hier eenzelfde hoeveelheid honing bij. Geen honing? Dan kun je ook suiker gebruiken. Zet een andere pan met koud water klaar en leg hierin wat ijsklontjes. Breng nu je kruidenmengsel met de honing aan de kook, maar zodra het kookt mag je niet meer roeren! Doe het ook niet in een te kleine pan. Het zou kunnen overkoken en van dat plakspul op je kookplaat word je absoluut niet gelukkig! Als het kookt, zet je de warmtebron iets lager, maar het mag nog wel flink borrelen.
Ondertussen vul je een bord of bakplaat met een laag poedersuiker van ongeveer een cm dik. Probeer dit met de bolle kant van een lepel een beetje vlak te krijgen. Maak met een wijnkurk kleine gaatjes in je suiker, dat nu als een soort snoepjesmal dienst gaat doen.
Het kruid-honingmengsel wordt erg heet! Je kunt controleren of het klaar is door af en toe een druppeltje in het ijswater te laten vallen. Als het direct hard wordt en niet meer van vorm te veranderen is, kan het gas uit en kun je snoepjes maken. Meestal is dit na zo'n 15-20 minuten koken het geval. Dit doe je door met een lepel in elk gaatje wat van het mengsel te gieten. Laat de pastilles daarna helemaal hard worden. Je kan ze nu zo uit de suiker tillen. Bewaar ze in een potje in de koelkast. In het potje doe je een flinke eetlepel poedersuiker en je schudt regelmatig. Ze zijn nu lang houdbaar.