Blog

Jaarfeest Yule en vuur (2015)

Jaarfeest Yule en vuur (2015)

Met Yule (21 december) vieren heksen de langste nacht van het jaar. De (zonne)god wordt geboren uit de godin en daarmee komt het licht weer terug.

De godin schenkt deze nacht leven aan het licht: daarom noemen we Yule het lichtfeest. Andere namen voor dit feest zijn Joel, Winterzonnewende, Midwinter en Winter Solstitium. We verwelkomen het licht, want juist in de langste nacht zit de belofte van nieuw licht. Tijdens Samhain kijken we voornamelijk naar het donkere en tijdens Yule komt het licht al meer in zicht.

Yule vieren heksen slechts enkele dagen voor het christelijke kerstfeest, waarbij de geboorte van Jezus centraal staat. Zelfs veel niet-christenen vieren kerst met familie en vrienden. Het draait in veel gezinnen al lang niet meer om de geboorte van Jezus, maar om gezellig samenzijn en kaarsen en lampjes ontsteken. Dat het om een lichtfeest gaat, is overal zichtbaar en daarom kun je als heks prima ‘kerst’ vieren. Ook is de overeenkomst tussen de geboorte van Jezus en van de zonnegod natuurlijk treffend.

Van oudsher werden met Yule grote vuren aangestoken die niet alleen de terugkeer van het licht symboliseerden, maar ook de transformerende werking van vuur. Vuur laat as achter en dit staat voor vruchtbaarheid. De Germanen verbrandden daarom tijdens Yule een boom en de as werd met Imbolc over het land gestrooid. Je zou dit in het klein kunnen doen met wat takken in een vuurkorf. De as bewaar je tot februari en met het jaarfeest Imbolc offer je de as aan de aarde.

Een oefening die je zou kunnen doen als onderdeel van de jaarfeestviering is de onderstaande vlamvisualisatie. Je gaat op zoek naar je eigen krachtcentrum en wekt vanuit daar energie op.

Vlamvisualisatie
Haal een paar keer wat dieper adem en word je bewust van je lichaam. Daal in gedachten af naar binnen en ga op zoek naar je krachtcentrum. Dit is jouw innerlijke middelpunt. Sommige mensen ervaren dit krachtcentrum rond hun hartstreek, andere in hun buik of hoofd. Probeer geen verwachting of oordeel te hebben, maar alleen te ervaren. Ga jouw verschillende lichaamsdelen af en voel waar jouw innerlijke kracht zetelt. Als je deze hebt gevonden, dan ga je na hoe groot je krachtcentrum is. Misschien kun je een vorm ervaren of een kleur. Misschien voelt het groot en krachtig, misschien zacht of zelfs zwak. Probeer er zonder oordeel naar te kijken en gewoon te ervaren hoe het nu is.
Stel je dan voor dat in je krachtcentrum jouw innerlijke vlam, jouw spirit aanwezig is. Laat de vlam groter en krachtiger worden. Neem hier rustig je tijd voor. Voed de vlam met je angsten en twijfels en laat hem met je enthousiasme en passie groeien. Voed de vlam, totdat die buiten de contouren van je krachtcentrum groeit, groter en groter, en steeds meer van je lichaam omvat. Maak de vlam nog groter, tot buiten de grenzen van je lichaam en voel hoe het is om zo’n kracht in en om je heen te ervaren. Dit is de kracht van vuur, van liefde, van passie en van energie.
Visualiseer hoe je de vlam kunt gebruiken voor het doel dat je wil bereiken. Wil je een nieuwe baan, visualiseer dan hoe deze warmte dat idee kracht bij zet. Of stuur deze krachtige energie naar een nieuwe woning die je graag wil kopen. Voel hoe het is om jouw eigen innerlijke kracht te voeden en hoe je die kunt inzetten om iets te bereiken wat belangrijk voor je is.

Als je de vlamenergie gebruikt hebt, ga je in gedachten nog eens langs bij je krachtcentrum om te checken of de energie daar oké is. Zo niet, dan vul je je eigen voorraad weer aan.

Related Articles